35-årig tiltalt for manddrab: Nu begynder retssagen

35-årig tiltalt for manddrab: Nu begynder retssagen
De to mænd boede overfor hinanden på Værestedet på Fabriksvej i Rønne. Arkivfoto: Jaacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 8. AUG 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
8. AUG 2022 • 05:30

I den kommende uge kører retssagen mod en 35-årig mand som i september sidste år overfaldt en 46-årig med en tveægget kniv

 

Efter sigende havde de været på kant over længere tid, men den 20. september sidste år kulminerede stridighederne mellem to beboere på et kommunalt drevet værested for personer med misbrugsproblemer på Fabriksvej i Rønne.

Det resulterede i et knivoverfald, der fem dage senere fik dødelig udgang for den 46-årige Heino Mortensen.

De to mænd boede overfor hinanden på Værestedet, hvor der ifølge naboer havde været uvenskab i luften over længere tid. Ved denne aftens møde havde den 35-årige medbragt en ulovlig tveægget kniv.

Hvad der egentlig skete denne mandag eftermiddag fra de to mænd mødes og indtil klokken 17.13, hvor det anslåes, at den tiltalte har stukket afdøde med en kniv, det ved vi endnu ikke noget om.

Det fremgår af anklageskriftet, at der er blevet stukket hele 12 gange med en kniv fra våbenfabrikanten Smith & Wesson. En kniv designet til at hænge om halsen og som kunne trækkes med en hånd.

Det vi ved er, at en anden beboer på værestedet får øje på den blødende mand, og at han bliver fløjet til Rigshospitalet, hvor han dør af sine kvæstelser nogle dage efter den 25. september 2021.

En eftersøgning på den 35-årige indehaver af kniven blev derefter sat i gang, og det førte til en anholdelse i Nylars et par dage efter. Her blev han sigtet for drabsforsøg.

Fremstillet i grundlovsforhør erkendte den tiltalte at have stukket sin genbo, men han afviste, at knivstikkene havde til formål at dræbe den 46-årige. Han betegner det faktisk som nødværge.

Da Heino Mortensen afgik ved døden blev sigtelsen ændret fra drabsforsøg til manddrab, og det er altså den tiltale, der nu er blevet rejst mod den 35-årige.

Han er desuden tiltalt for brud på knivloven, da han var i besiddelse af den tveæggede kniv på et offentligt sted.

Retssagen finder sted mandag den 8. august og forventes at være afsluttet onsdag 10. august inden klokken 16.

Straffen for manddrab er i udgangspunktet 12 års fængsel. Strafferammen strækker sig fra fem års fængsel til livstid.