Skotte nærstuderer dansk demokrati på valgaftenen

Skotte nærstuderer dansk demokrati på valgaftenen
Fiona Ross. Foto: Anette Vestergaard
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT | 16. NOV 2021 • 21:13
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT
16. NOV 2021 • 21:13

Vi vil gerne have et folkemøde i Skotland, siger skotske Fiona Ross, som arbejder i Allinge hos den danske organisation, der kom først med ideen.


Det vrimler med bornholmere på Green Solution House tirsdag aften. Men der er også enkelte udlændinge på Rønne-hotellet, hvor TV2 Bornholm og Bornholms Tidende følger kandidaternes og stemmetallenes bevægelser med et vågent blik.

En af de fremmede er skotte. Hun kommer fra Isle of Skye, en ø i den skotske øgruppe Hebriderne, som især er kendt for at producere en berømt whiskey malt med navnet Tallisker.

Fiona Ross har læst politik og litteratur på Glasgow University og læst en kandidatgrad i migration fra Københavns Universitet. Nu arbejder hun som frivilligkoordinator på Folkemødet og bor med sin danske kæreste på en husbåd i Tejn Havn.

Tirsdag aften netværker den sprudlende skotte på Green Solution House, mens politikerne og pressen venter på at valgresultaterne tikker ind.

– Det er for at se, hvordan man gør, siger hun og fortæller, at hun har flere kasketter på på valgaftenen. Dels er hun her for at repræsentere ”Rock the Boat - Vote” – en organisation under Foreningen Folkemødet, som arbejder på at give unge adgang til den demokratiske samtale.

Men hun er her også for at samle kontakter.

– Jeg arbejder på at få et folkemøde til Skotland. Gerne til et sted, der ligger lidt afsides, ligesom Bornholm, siger hun.

Fiona Ross er i kontakt med den øverste direktør i COSLA, det skotske svar på Kommunernes Landsforening, og føler sig rimelig sikker på at hun har en aftale med hende om at komme til Bornholm når der er Folkemøde igen i juni 2022.

– Jeg vil også gerne have nogle skotske politikere til at komme og deltage. Men de aftaler er ikke helt på plads endnu.