Tyskland: Mobile generatorer kan hjælpe Ukraine gennem vinteren

29. NOV 2022 • 13:36UDLAND

Natos generalsekretær forventer, at Nato-lande vil støtte Ukraine med luftforsvar og udstyr til svær vinter.

Vladimir Putin forsøger med bombardementer af energiforsyningen at fryse ukrainerne til overgivelse. Derfor skal Ukraine have hjælp i form af store, gerne mobile generatorer, som kan give strøm til de ukrainske hjem og virksomheder.

Sådan lyder det fra Tysklands udenrigsminister,

Annalena Baerbock, ved ankomsten til Natos udenrigsministermøde i Bukarest i Rumænien tirsdag.

- Den russiske præsident bomber civil infrastruktur, fordi han ved, at man ikke hurtigt kan genopbygge vandforsyningen og strømforsyningen.

- Ukraine har brug for generatorer, som kan aflaste de store elektricitets- og kraftværker, der blevet bombet i stykker. Derudover har vi brug for generatorer, der kan transporteres på lastbiler rundt i Ukraine. Vi har brug for kreativitet og solidaritet, siger Annalena Baerbock.

På mødet ventes Nato-landene at blive enige om yderligere støtte til Ukraine, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Jeg forventer, at budskabet fra alle allierede vil være, at der er brug for, at vi gør mere for Ukraine, siger Jens Stoltenberg.

Han fastslår, at Nato-lande allerede har leveret generatorer og reservedele. Det skal hjælpe med at genetablere Ukraines energiforsyning. Derudover håber Jens Stoltenberg på støtte fra Nato-landene til yderligere luftforsvarssystemer til Ukraine.

Ruslands bombardementer har ifølge Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, efterladt mere end ti millioner ukrainere uden strøm. Dermed truer krigen med at gøre vinteren til en kamp for overlevelse.

- Putin taber i Ukraine. Derfor forsøger han at gøre vinteren til et våben, siger Jens Stoltenberg.

Også Storbritanniens udenrigsminister, James Cleverly, mener, at Putin forsøger at gøre energiforsyningen i Ukraine til et våben, der indirekte kan anvendes mod ukrainerne i takt med, at temperaturen falder.

- Jeg har lige besøgt Kyiv. Byen var delvis mørkelagt på grund af Putins bombardementer. Det understreger, at Nato-landenes støtte til Ukraine er vigtig, siger James Cleverly.

Han mener ikke, at Putins vinterplan vil lykkes. Ukrainerne har allerede vist, at de er meget modstandsdygtige trods svære vilkår, siger den britiske udenrigsminister.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU