Teaterlegenden Peter Brook er død 97 år gammel

3. JUL 2022 • 13:13UDLAND

Den verdenskendte teatermager slog for alvor sit navn fast med den ni timer lange forestilling "Mahabharata".

Den legendariske teater- og filminstruktør Peter Brook døde lørdag i en alder af 97 år.

Det skriver flere internationale medier, heriblandt Le Monde og The Guardian.

Den engelskfødte Peter Brook betragtes som en af 1900-tallets mest indflydelsesrige europæiske instruktører. Han har haft enorm betydning for europæisk teater siden 1960'erne.

Det skyldes hans eksperimenterende tilgang og måde at forny klassikere. Blandt andet Shakespeare. Karakteristisk for hans forestillinger er det filmiske forløb og det kropslige udtryk.

Peter Brooks forestillinger har turneret vidt og bredt, og de har også kunnet opleves på danske teatre.

Blandt andet spillede Peter Brooks "La Tragédie de Carmen" i 1983 og "Mahabharata" på Østre Gasværk i København i 1988.

Det er særligt den ni timer lange dramatisering af det store indiske heltedigt "Mahabharata", der har skabt hans verdensrenommé.

Peter Brook holdt sig dog ikke kun til teaterverdenen.

I 1963 instruerede Peter Brook også filmatiseringen af klassikeren "Fluernes Herre", som handler om en gruppe engelske skoledrenge, der strander på en øde ø efter et flystyrt.

Her opretter de deres eget samfund, men deres kamp for at overleve bliver hurtigt til en kamp mod hinanden.

I et interview fra 2017 talte Peter Brook om, hvor vigtigt det er "at svømme mod strømmen og opnå det, vi kan, indenfor vores valgte felt".

- Skæbnen ville, at mit var teater, og indenfor det har jeg et ansvar for at være så positiv og kreativ, som jeg kan, sagde han i interviewet, som The Guardian bragte.

Peter Brook har boet i Frankrig siden 1970, hvor han fra 1974 har drevet teateret Theatre Buoffes du Nord i den franske hovedstad, Paris. Han blev dog født den 21. marts 1925 i London.

Brook giftede sig med skuespilleren Natasha Parry i 1951, og de fik to børn, Irina og Simon, som begge blev teaterinstruktører.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU