Sydkorea vil undersøge svindel med bortadopterede børn

8. DEC 2022 • 22:55UDLAND

Der har længe været klager om svindel i den sydkoranske adoptionsbranche, og nu vil Sydkorea undersøge det.

Sydkoreanske myndigheder har taget en historisk beslutning om officielt at undersøge omfanget af svindel i landets adoptionsbranche.

Det skriver DR.

Sandhedskommissionen i Sydkorea vil til at starte med undersøge 34 sager, der har mistænkelige forhold. 20 af dem handler om adoptioner til Danmark.

Peter Møller, som er frontfigur for 283 mennesker adopteret Sydkorea i organisationen Danish Korean Rights Group, er glad for, at der endelig kan komme lys på sagen.

- Nu kan vi omsider få klarlagt, hvad jeg betragter som systematisk svindel, hvor adoptionsbureauer og børnehjem i Sydkorea blandt andet har kidnappet børn og forfalsket fødselsdokumenter i stor stil, siger han til DR.

Årsagen til svindlen i branchen har efter Møllers mening noget at gøre med, at det er en yderst profitabel forretning.

Omkring 200.000 børn er blevet bortadopteret fra Sydkorea gennem årene, og 9000 af dem har været til Danmark.

- Det har efter vores opfattelse været en indbringende forretning i Sydkorea, hvor de involverede adoptionsbureauer og børnehjem har tjent millioner på at bortadoptere babyer til USA og Europa, fortæller Møller til DR.

Metoderne der er blevet anvendt til at skaffe nok børn til den store efterspørgsel har været voldsomme.

Der er eksempler på, at børn er blevet kidnappet på markeder, og andre har være midlertidigt placeret på et børnehjem. Når forældrene så er kommet for at hente dem, så blev de fortalt, at de var døde.

Adoptionsbureauerne er blandt andet sluppet afsted med det ved at forfalske fødselsdokumenter på børnene, som er blevet bortadopteret.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU