Stort antal kinesiske betjente forhindrer coronaprotester

29. NOV 2022 • 06:28UDLAND

Betjente har i stigende grad taget fat i folk og tjekket telefoner for mistænkeligt indhold eller lignende.

Et større antal politibetjente er til stede i adskillige kinesiske byer tirsdag lokal tid for at forhindre nye protester mod coronarestriktioner.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Siden mandag har der været en øget tilstedeværelse af betjente på gaderne i hovedstaden Beijing og andre store byer så som Shanghai, Guangzhou og Hangzhou efter weekendens protester.

Sikkerhedsstyrker har i stigende grad stoppet forbipasserende og tjekket deres telefoner.

Fokus for politiet er blandt andet mistænkeligt indhold eller VPN-tjenester, der kan bruges til at undgå online-censur, skriver dpa.

I Beijing har politiet især haft fokus på flodpromenaden ved Liangma-floden nær diplomatkvarteret i byen. Her protesterede hundredvis søndag aften.

Ifølge nyhedsbureauet AFP var der planer om nye demonstrationer ved floden mandag, men en afspærring tæt på det planlagte mødested forhindrede planerne. Også flere andre steder var der ifølge mediet planlagt demonstrationer, som ikke blev til noget mandag.

Imens er der ved det område i Shanghai, hvor der i weekenden fandt protester sted, sat blå afspærringer langs fortovene for at forhindre yderligere forsamlinger.

Protesterne er opstået i kølvandet på en brand i byen Ürümqi, hvor ti mennesker omkom i en bygning.

Flere mener, at folk havde svært ved at komme ud af bygningen på grund af coronarestriktioner.

Det afviser myndighederne, som de protesterende nu har rettet deres vrede imod.

Kritikken har især handlet om coronarestriktionerne, men der har også været mere direkte regeringskritiske tilråb under demonstrationerne.

Bølgen af protester, der er gået hen over store dele af landet, betegnes som de mest omfattende siden en prodemokratisk opstand i 1989.

Den blev nedkæmpet af militæret.

Ved de seneste protester har der været nogle anholdelser - og også en ret hård fremfærd fra politiet.

Philip Róin, der er DR's korrespondent i Kina, fortalte mandag til Ritzau, at han som del af en gruppe tæt på demonstrationer i Shanghai søndag var blevet presset op mod en mur og havde fået skannet sit ansigt.

- Det er fuldstændig vanvittigt, hvor meget politi der er, sagde han om søndagens politiopbud i millionbyen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU