Sejr i Georgia styrker Demokraternes greb om Senatet

7. DEC 2022 • 05:24UDLAND

Den siddende demokratiske senator Raphael Warnock sejrer over Trump-støttet republikaner i Georgia i USA.

Demokraterne sikrer sig 51 pladser i Senatet i USA efter anden valgrunde i delstaten Georgia. Dermed har partiet flertal.

Det viser en prognose fra Edison Research ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den siddende demokratiske senator i Georgia, Raphael Warnock, har natten til onsdag dansk tid besejret den republikanske modkandidat, Herschel Walker.

De to skulle ud i et omvalg, efter at ingen af dem fik over halvdelen af stemmerne i delstaten ved midtvejsvalget 8. november.

Demokraterne havde allerede forud for anden valgrunde sikret sig magten i Senatet med 50 pladser, hvor der i alt er 100 pladser. Ved stemmelighed har vicepræsidenten dog den afgørende stemme. Det er i øjeblikket demokratiske Kamala Harris.

Plads nummer 51 giver dog partiet et reelt flertal.

Det vil blandt andet blive nemmere for Demokraterne at håndtere den demokratiske senator Joe Manchin. Han har i sine første to år som senator blokeret flere af præsident Bidens forslag i Senatet.

Warnocks sejr slår samtidig fast, at delstaten kan få en afgørende rolle ved præsidentvalget i 2024. Georgia har traditionelt været en republikansk højborg, men Demokraterne har sejret tre gange ved valg til Senatet de seneste to år.

- Tak, Georgia. Vi gjorde det igen, skriver Raphael Warnock på Twitter som reaktion på sejren.

Den siddende demokratiske præsident, Joe Biden, vandt desuden delstaten ved præsidentvalget i 2020.

Republikaneren Herschel Walkers nederlag er samtidig et tilbageslag for den tidligere præsident Donald Trump, der går efter at blive Republikanernes præsidentkandidat ved valget i 2024.

Den tidligere præsident har støttet Walker og en række andre kandidater under valgkampen, men kandidaterne er ikke kommet gennem midtvejsvalget med udpræget succes.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

17. APR 2024 • 09:59UDLAND
Ørkenbyen Dubai drukner i regn

SENESTE RITZAU