OVERBLIK: Sådan forløb natten til lørdag i Ukraine-konflikten

21. MAJ 2022 • 05:30UDLAND

Zelenskyj har fremlagt en plan for, hvordan indefrosne russiske aktiver skal hjælpe med at genopbygge Ukraine.

Rusland hævder at have fuld kontrol med Mariupol, efter at de sidste ukrainske soldater ifølge landet har forladt stålværket Azovstal.

Få overblik over nattens hændelser her:

* Zelenskyj vil med ny aftale sikre kompensation fra Rusland.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fredag givet sit bud på, hvordan landet skal kompenseres for de skader, Rusland har forårsaget under krigen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en tale foreslår Zelenskyj en formel aftale mellem Ukraine og dets allierede, hvori lande skal beslaglægge og bruge russiske midler og aktiver til at genopbygge Ukraine.

* Rusland hævder at have fuld kontrol med Mariupol.

Rusland sagde ifølge CNN fredag, at landets styrker nu har fuld kontrol over stålværket Azovstal i den sydøstukrainske havneby Mariupol. Stålværket var de ukrainske styrkers sidste bastion, men ifølge Rusland er Azovstal nu tomt for ukrainere.

CNN kunne ikke på egen hånd verificere russernes udmelding.

* Ukraine får nedjusteret sin kreditværdighed.

Moody's, som er det ene af verdens tre store kreditvurderingsselskaber, nedjusterede fredag aften Ukraines kreditværdighed. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er anden gang på to måneder, at det sker, og det betyder, at Moody's sænker forventningerne til, hvor meget Ukraine er i stand til at betale af på dets statsgæld.

* Kampene pågår i Luhansk.

Ukraines militær har ifølge Reuters oplyst, at det har slået russiske styrker tilbage ved byen Sjeverodonetsk, som ligger i Luhansk-regionen.

Alligevel, skriver Reuters, fortsætter Rusland med at vinde frem i Luhansk, efter at landet skiftede fokus fra at kapre kontrollen i hele Donas til at forsøge at erobre Luhansk.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU