OVERBLIK: Sådan forløb natten til fredag i Ukraine-konflikten

20. MAJ 2022 • 05:30UDLAND

Donbas er totalsmadret, siger præsident Zelenskyj. Ukrainere bliver blokeret fra at evakuere til Zaporizjzja.

Kampene mellem ukrainske og russiske soldater har efterhånden koncentreret sig især i den nordlige del af Donbas-området. Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder det det rene helvede.

Få overblik over nattens begivenheder her:

* Donbas ligger i ruiner, siger Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj sagde i en tale, at russiske styrker har totalsmadret det østukrainske Donbas-område.

- Besætterne forsøger at lægge Donbas under stadigt mere pres. Det er et rent helvede der - og det er ikke en overdrivelse, sagde præsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

* Hviderusland opruster med russiske missilsystemer.

Hviderusland, der er blandt få lande i Europa, som Rusland kan regne med som en allieret, har købt missilsystemer af typerne Iskander og S-400 fra Rusland.

Det oplyser den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, til det statslige nyhedsbureau Belta ifølge Wall Street Journal.

Han oplyser ikke noget om antallet af missilsystemer, der er indkøbt.

* Russiske soldater blokerer evakueringsfartøjer.

Flere end 1000 biler med evakuerede ukrainere bliver blokeret af russiske soldater fra at køre over grænsen til Zaporizjzja-regionen.

Det oplyser den regionale militæradministration i Zaporizjzja ifølge CNN. Ifølge militæradministrationen sidder de flere end 1000 biler fast for fjerde dag i træk. Zaporizjzja-regionen deler sin vestlige grænse med Donbas-området.

* EU har kig på rige russeres formuer til genopbygning af Ukraine.

EU undersøger muligheder for at bruge russiske oligarkers indefrosne midler på genopbygning af det krigshærgede Ukraine.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, til den tyske tv-station ZDF.

- Vores jurister arbejder intensivt på at finde mulige måder at bruge oligarkernes indefrosne aktiver til genopbygningen af Ukraine. Jeg synes også, at Rusland bør yde sit bidrag, siger von der Leyen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU