Rusland planlægger angiveligt ny offensiv mod den ukrainske hovedstad. Bliv opdateret på krigen her. " />

OVERBLIK: Det skete natten til lørdag i Ukraine-konflikten

28. MAJ 2022 • 05:30UDLAND

Rusland planlægger angiveligt ny offensiv mod den ukrainske hovedstad. Bliv opdateret på krigen her.

Over 4000 civile er ifølge FN blevet dræbt siden krigens begyndelse, mens Rusland har planer om ny offensiv mod Kyiv.

Få overblikket over nattens hændelser her:

* Rusland planlægger angiveligt en ny offensiv i Kyiv.

Rusland overvejer en ny offensiv mod Kyiv, efter at russiske styrker ikke formåede at erobre den ukrainske hovedstad i begyndelsen af krigen. Det skriver den uafhængige russiske netavis Meduza.

Kilder tæt på den russiske regering siger, at præsident Vladimir Putin er blevet overbevist om, at en sejr over Ukraine er mulig inden årets udgang.

* 4000 civile dræbt i Ukraine.

Over 4000 civile er blevet dræbt i Ukraine siden den russiske invasion. Det oplyser FN's kontor for menneskerettigheder (OHCHR) fredag. Det faktiske antal dræbte er ifølge FN sandsynligvis langt højere.

I alt har OHCHR registreret 4031 dræbte. Heraf næsten 200 børn. FN-kontoret har snesevis af observatører i landet.

De fleste civile er dræbt i bombeangreb eller i forbindelse med artilleribeskydning. Rusland har afvist, at det målretter angreb mod civile.

* Ukraine frygter at blive omringet i russisk offensiv i Donbas.

Ukraine bliver muligvis tvunget til at trække sine styrker tilbage i Luhansk-regionen i den østlige del af landet, i takt med at russerne rykker frem.

Frygten er, at de tilbageværende ukrainske soldater i regionen vil blive taget til fange, ligesom det var tilfældet i havnebyen Mariupol for få uger siden.

En tilbagetrækning af ukrainske styrker kan bringe Ruslands præsident, Vladimir Putin, tættere på sit mål om erobre regionerne Luhansk og Donetsk, der tilsammen udgør Donbas.

* Zelenskyj lover, at Donbas vil blive ukrainsk igen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, lover, at Donbas vil blive ukrainsk igen. Det sker i en videotale sent fredag aften efter de russiske fremskridt i regionen.

Zelenskyj kalder situationen i Donbas for meget vanskelig og påpeger desuden, at Rusland har oprustet både med hensyn til antallet af soldater og våben i området.

Kilder: AP, CNN, Reuters, The Guardian.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU