Norge følger trop og indfører prisloft på russisk olie

8. DEC 2022 • 14:46UDLAND

Et prisloft på russisk olie skal være med til at presse Rusland økonomisk. Norge følger EU's linje.

Norge har vedtaget et prisloft på russisk råolie på 60 dollar per tønde.

Det oplyser det norske udenrigsministerium torsdag i en pressemeddelelse.

Dermed følger Norge i sporene på EU, G7 og Australien. De vedtog alle i sidste uge netop et prisloft på 60 dollar - svarende til 424 kroner.

Norge er ikke en del af EU, men følger ofte unionens politik.

G7 består af syv af verdens førende industrilande. Medlemmerne er USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada.

Prisloftet skal være med til at presse Rusland økonomisk. En stor del af den krig, som russerne fører i Ukraine, er finansieret af indtægter fra oliesalg.

- Norge fortsætter med at stå sammen med EU og andre allierede om sanktionerne mod Rusland for at opretholde presset på landets regering og dens støtter, siger den norske udenrigsminister, Anniken Huitfeldt.

Det Hvide Hus har udtalt, at tiltaget vil begrænse den russiske præsident Vladimir Putins evne til at finansiere sin "krigsmaskine".

Lande som Tyskland, Holland og Danmark har generelt været skeptiske over for indgreb i oliemarkedet. De har udtrykt bekymring for, at Rusland vil finde andre markeder at sælge gas til, hvis EU griber ind i priserne.

Rusland invaderede Ukraine for over ni måneder siden - 24. februar. Krigen er den største væbnede konflikt i Europa siden Anden Verdenskrig.

Russiske angreb har ødelagt tæt på halvdelen af Ukraines energisystem. Det betyder, at millioner af ukrainere går vinteren i møde uden strøm og varme.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU