Norge efter danske lempelser: Coronaen er uforudsigelig

8. DEC 2022 • 13:40UDLAND

Mens Danmark torsdag har sidestillet corona med andre sygdomme, kalder Norge situationen for uforudsigelig.

Den norske sundhedsstyrelse, Folkehelseinstituttet, kalder torsdag den nuværende coronasituation i Norge for uforudsigelig.

Det sker i styrelsens ugentlig rapport.

Årsagen er ifølge rapporten, at de dominerende coronavarianter i Norge er dem, som i højere grad kan omgå immunitet og antistofbehandling.

Samtidig viser den seneste uges tal, at smitten er stigende i Norge.

Den norske udmelding kommer, på samme dag hvor Sundhedsstyrelsen i Danmark har sidestillet coronavirus med andre sygdomme. Det betyder, at det ikke længere anbefales, at man isolerer sig ved en positiv test.

I Norge ser Folkehelseinstituttet tegn på, at antallet af coronatilfælde, influenzatilfælde og tilfælde af RS-virus er på vej op.

- Det er muligt, at alle tre epidemier bliver betydeligt større i juletiden.

- Den samlede belastning på sundhedsvæsenet kan blive stor. Sygehusene og kommunerne skal have beredskab til øget sygdom, højere sygefravær, flere indlæggelser og flere udbrud på plejehjem og sygehuse, lyder det.

I Danmark siger Line Raahauge Hvass, der er konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen, at der ikke længere er brug for særregler.

- Vi kan nu tage endnu nogle skridt mod mere normale tilstande i forhold til at håndtere covid-19 i både samfund og sundhedsvæsen.

- Der er ikke længere behov for meget specifikke retningslinjer for covid-19 i forhold til andre sygdomme, for eksempel at personer med en positiv test for covid-19 isolerer sig i mindst fire dage, siger hun i en pressemeddelelse.

I stedet anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver hjemme, hvis man føler sig syg. Det er for at forebygge smitte med både coronavirus og influenza.

/ritzau/NTB

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU