Japans næste premierminister er politisk veteran

27. SEP 2024 • 09:53UDLAND

Shigeru Ishiba er ny leder af Liberaldemokraterne og er sikker på at blive Japans næste premierminister.

Den tidligere forsvarsminister Shigeru Ishiba har vundet kampen om at lede Japans regerende parti, Liberaldemokraterne (LDP), og bliver dermed landets næste premierminister.

Det er langt fra første gang, at 67-årige Ishiba forsøger at blive leder af LDP. Fem forsøg skulle der til, før han kunne indtage posten.

Vinderen af LDP's ledervalg er så godt som sikker på at blive premierminister på grund af partiets flertal i parlamentet.

Shigeru Ishiba fik 215 stemmer mod rivalens 194. Han var oppe mod nationalisten Sanae Takaichi under kampvalget, der blev betragtet som et af de mest uforudsigelige ledervalg i årtier.

Ishiba slog i alt otte andre kandidater af pinden.

Han har arbejdet med politik siden 1986, hvor han med sine 29 år var det yngste medlem af underhuset. Siden har han haft adskillige ministerposter.

Det var hans kontroversielle synspunkter og uenigheder med kolleger, som bidrog til, at han fire gange mislykkedes med at blive partileder. Han har udtrykt, at denne gang var hans sidste forsøg på at opnå posten.

Ishiba skal løfte opgaven om at dæmpe utilfredsheden med landets stigende leveomkostninger samt navigere i Østasiens ustabile sikkerhedssituation. Kina bliver stadig mere selvhævdende, og Nordkorea er væbnet med atomvåben.

Et af hans fokuspunkter er samarbejdet med Japans nærmeste allierede, USA. Ishiba har gentagne gange opfordret til et mere afbalanceret forhold mellem de to.

Han har desuden luftet idéen om oprettelsen af et asiatisk Nato. Det har allerede vakt vrede i den kinesiske hovedstad, Beijing.

USA's ambassadør i Japan, Rahm Emanuel, har i et indlæg på X lykønsket Ishiba.

- Jeg ser frem til at arbejde med Japans nye premierminister for at styrke alliancen mellem USA og Japan og opdyrke et endnu tættere bånd, lyder det.

Kampen om at erstatte landets nuværende premierminister, Fumio Kishida, begyndte i august, da han meddelte, at han træder tilbage på grund af en række skandaler, som fik partiets popularitet til at falde til et rekordlavt niveau.

Partiet bliver officielt efterforsket af politiet, i forbindelse med en skandale hvor parlamentsmedlemmer har modtaget penge under bordet fra en fond.

LDP har stort set uafbrudt siddet på regeringsmagten siden Anden Verdenskrig i Japan.

/ritzau/Reuters/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT