Basketstjernen Griner er landet i USA efter fangeudveksling

9. DEC 2022 • 12:37UDLAND

Brittney Griner bliver bragt til militærhospital i San Antonio. Her skal hun undersøges efter sin løsladelse.

Den amerikanske basketballspiller Brittney Griner er tidligt fredag morgen lokal tid landet i den amerikanske delstat Texas.

Det viser tv-billeder fra CNN og Fox News ifølge nyhedsbureauet AFP.

32-årige Brittney Griner er blevet løsladt fra et russisk fængsel efter en højprofileret fangeudveksling mellem USA og Rusland.

Rusland fik til gengæld våbenhandleren Viktor Bout løsladt. Han var i gang med at afsone en dom på 25 års fængsel i delstaten Illinois.

Griner ventes ifølge amerikanske medier at blive bragt til et militærhospital i San Antonio i Texas. Her skal hun gennemgå forskellige undersøgelser.

Hospitalet har længe været et sted, hvor USA sender personer, der skal debriefes eller have medicinsk behandling, efter at de har gennemgået noget i stil med det, Griner har gennemgået de seneste mange måneder.

I februar blev Griner anholdt i en russisk lufthavn, fordi hun ifølge russiske myndigheder var i besiddelse af cannabisolie.

Anholdelsen fandt sted, kort inden Rusland invaderede Ukraine.

Griners sag er derfor blevet viklet ind i de forværrede relationer mellem USA og Rusland på grund af krigen i Ukraine.

I august fik hun ni års fængsel, og i november blev hun flyttet til en russisk fangekoloni.

Da sagen var i retten, erklærede Griner sig skyldig i at smugle og besidde narkotiske stoffer, men nægtede at have haft hensigt om at bryde loven. Hun fastholdt, at der var tale om en "ærlig fejl".

Ifølge Reuters har Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, og De Forenede Arabiske Emirater været mediator mellem Rusland og USA i fangeudvekslingen.

- Denne succesfulde mediering reflekterer det stærke venskabsbånd, som de to lande har med både USA og Rusland, og den vigtige rolle de to tætte nationer spiller i at styrke dialogen mellem de to sider, har de to lande udtalt.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU