17. november afgør Holland sag om nedskudt passagerfly

15. AUG 2022 • 14:47UDLAND

Et fly blev i 2014 skudt ned over Ukraine med 298 personer om bord. 17. november falder dom mod de anklagede.

En domstol i Holland vil om godt tre måneder - 17. november - fælde dom i en sag om nedskydningen af et fly i Ukraines luftrum i 2014.

Fire mænd er anklaget for nedskydningen, der behandles som en drabssag.

Mændene, en ukrainer og tre russere, er alle på fri fod. Én af dem er repræsenteret af en advokat, mens de tre andre retsforfølges in absentia.

Sagen drejer sig om MH17-flyet, der 17. juli 2014 var på vej fra Amsterdam i Holland til Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur.

Da det befandt sig i ukrainsk luftrum, blev det skudt ned af et BUK-missil. Alle 298 personer om bord døde. 193 af dem var hollændere.

Nogle måneder før nedskydningen havde Rusland annekteret Krim-halvøen.

De fire mænd, der er under anklage, menes at have hjulpet russiskstøttede separatister med at affyre missilet mod Boeing-flyet fra Malaysia Airlines.

Anklagerne ønsker at straffe alle fire med livstidsdomme.

De advokater, der repræsenterer russiske Oleg Pulatov, har argumenteret for, at retssagen har været urimelig. De mener ikke, at anklagerne tilstrækkeligt har undersøgt alternative teorier om årsagen til flystyrtet.

Det malaysiske passagerfly fløj over et område med kampe mellem Ukraines hær og prorussiske separatister i den østlige del af Ukraine.

Der har været en international efterforskning af, hvad der skete på den blodige sommerdag for over otte år siden.

Konklusionen blev i 2016, at flyet blev ramt af et BUK-missil, som blev affyret fra det område, der kontrolleres af separatister.

Jord-til-luftmissilet skal være blevet hentet fra en russisk base.

Opslagsværket Britannica skriver, at et BUK-missil ikke rammer sit mål direkte. Det eksploderer tæt på, og det gjorde det også, da det nåede op til MH17.

Ifølge oplysningerne eksploderede det ved cockpittet og sendte metalsplinter ind i flyet og dræbte besætningen.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

17. APR 2024 • 09:59UDLAND
Ørkenbyen Dubai drukner i regn

SENESTE RITZAU