Sverige vil nikke ja til VM i Saudi-Arabien
Sverige vil give et betinget ja til Saudi-Arabien som VM-vært i 2034, når værtskabet uddeles 11. december.
Det Svenske Fodboldforbund (SvFF) har i sinde at vende tomlen i vejret til Saudi-Arabien som vært for VM i fodbold i 2034, når værtskaberne til VM i 2030 og 2034 uddeles ved en Fifa-kongres 11. december.Det siger Fredrik Reinfeldt, der er formand i fodboldforbundet, til det svenske medie Fotbollskanalen.
Inden kongressen i december vil Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) udkomme med en evalueringsrapport af de potentielle værtslande.
Det svenske ja til værtsnationerne er betinget, inden man har læst disse rapporter, siger den svenske fodboldformand.
Fredrik Reinfeldt fortæller dog, at man allerede har været i kontakt med Saudi-Arabien.
- Jeg mødte den saudiske delegation og sagde, at jeg forstår, at vi har forskelle i forhold til regeringsførelse og til dels også syn på menneskerettigheder og frihedsrettigheder.
- Vi har især understreget vigtigheden af, at de respekterer par af samme køns ret til at må komme og deltage i festlighederne. På disse spørgsmål svarede Saudi-Arabien, at de vil respektere dem, siger den svenske fodboldformand.
Ved kongressen skal værtsnationen til VM i 2030 også findes. Fælles for de to slutrunder er, at der kun er et bud til hvert mesterskab.
Mens Saudi-Arabien har budt ind på VM i 2030, vil Spanien, Portugal og Marokko afholde slutrunden fire år forinden.
- Vi har været tydeligt omkring, at vi ikke bryder os om, at der kun er én kandidat og gjort det klart over for både Saudi-Arabiens VM-delegation og Fifa. Vi mener, at det til fremtidige processer skal sikres, at der er flere kandidater, siger Fredrik Reinfeldt.
Dansk Boldspil-Union (DBU) har ikke offentliggjort, om man vil stemme ja til Saudi-Arabien som værtsnation.
I sidste uge anbefalede den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der er formand for unionens Governance- og Udviklingskomité, i et interview med Politiken, at DBU bør stemme ja.
Hun mente, at når "alle danske virksomheder gladeligt" handler med saudierne, og både Danmark, EU og USA har diplomatiske bånd med ørkenstaten, skal fodbolden ikke være slagmark.
- Fodbold er dybest set en kulturel begivenhed. Hvis man gerne vil have et slagsmål med Saudi-Arabien om menneskerettigheder, hvorfor så ikke have det på vores generelle handelspolitik eller det politisk-diplomatiske samarbejde, sagde Thorning-Schmidt til Politiken.
DBU's formand, Jesper Møller, deltog i september i et møde med organisationskomitéen fra Saudi-Arabien.
- Vi oplever en stor lydhørhed og en interesse. De svarer pænt og ordentligt på vores spørgsmål.
- Med de budgivningskriterier, der skal opfyldes, og som er fastsat på baggrund af internationale konventioner, føler jeg ikke nogen bekymring.
- Saudi-Arabien er et helt andet sted, end Qatar var, da de søgte VM-værtskabet. Det er en begejstret fodboldnation. Det mærker man tydeligt, sagde Møller dengang.
/ritzau/