Saudiarabisk kronprins er mellemmand for udlevering af Griner

8. DEC 2022 • 20:11SPORT

Fangeudvekslingen med basketstjernen Brittney Griner er en stor diplomatisk sejr, mener Saudi-Arabien.

Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, og De Forenede Arabiske Emirater har været mediator mellem Rusland og USA i fangeudvekslingen af basketstjernen Brittney Griner og våbenhandleren Viktor Bout.

Det skriver Reuters.

Fangeudvekslingen er således også foregået i De Forenede Arabiske Emiraters hovedstad, Abu Dhabi.

Ifølge en fælles udtalelse fra de to arabiske lande er denne rolle en stor diplomatisk sejr.

- Denne succesfulde mediering reflekterer det stærke venskabsbånd, som de to lande har med både USA og Rusland, og den vigtige rolle de to tætte nationer spiller i at styrke dialogen mellem de to sider, lyder det i udtalelsen.

Griner blev således fløjet til Abu Dhabi i et privatfly fra Moskva, mens Bout blev fløjet dertil fra Washington.

Basketballstjernen var blevet dømt til ni års fængsel i en straffekoloni i Rusland. Hun blev anholdt for besiddelse af cannabisolie.

Bout, der er russisk statsborger, var en af verdens mest eftersøgte mænd, da han blev anholdt i Bangkok i 2008. Han blev udleveret til USA i 2010 og har siddet 12 år i fængsel af en dom på 25 år.

Saudi-Arabien vandt tilbage i september også en anden diplomatisk sejr, da landet faciliterede løsladelsen af 10 udlændinge under en fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine.

Der var blandt andet en svensker, fem briter og to amerikanere, som alle risikerede dødsstraf i Rusland.

Fangeudvekslingen inkluderede også 215 ukrainere.

Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater har traditionelt været USAs allierede på den arabiske halvø, mens begge lande også er en del af Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) sammen med Rusland.

Det sætter de to lande i en god position til at kunne mediere mellem Rusland og USA.

Ifølge amerikanerne så har Saudi-Arabien ikke haft noget med forhandlingerne om Griners løsladelse ifølge en melding fra Det Hvide Hus, skriver Reuters.

- De eneste to lande, der forhandlede denne aftale, var USA og Rusland, siger Karine Jean-Pierre, pressechef i Det Hvide Hus.

- Der var ingen mellemmand involveret, fortsætter hun.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU