Rapport afslører systematisk misbrug i kvindeliga i USA

3. OKT 2022 • 20:42SPORT

Interviews med over 200 spillere giver et billede af misbrug og overgreb i amerikansk kvindefodboldliga.

En uafhængig undersøgelse viser tegn på systematisk misbrug og seksuelle forseelser i amerikansk kvindefodbold.

Det viser en rapport, der blev offentliggjort mandag og som er udarbejdet af den tidligere amerikanske justitsminister Sally Yates og advokatfirmaet King & Spalding.

Rapporten, der tæller 172 sider, indeholder interviews med mere end 200 spillere fra National Women's Soccer League (NWSL).

Flere spillere beretter om detaljerede mønstre for misbrug, overgreb og manipulation fra trænere, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vores undersøgelse har afsløret en liga, hvor misbrug og forseelser - verbalt og følelsesmæssigt misbrug og seksuelt misbrug - var blevet systemisk og har spændt over flere hold, trænere og ofre, skriver Sally Yates i rapportens resumé.

- Misbrug i NWSL er forankret i en dybere kultur i kvindefodbold, der normaliserer verbalt krænkende coaching og udvisker grænser mellem trænere og spillere.

- De spillere, der er kommet frem for at fortælle deres historier, har udvist stort mod. Det er nu på tide, at de institutioner, der svigtede dem tidligere, lytter til spillerne og gennemfører de reformer, som spillerne fortjener, fortsætter Yates.

Undersøgelsen er bestilt af det amerikanske fodboldforbund ovenpå flere skandaler de seneste år.

Forbundets præsident Cindy Parlow er rystet over resultatet.

- Det beskrevne misbrug er utilgiveligt. Amerikansk fodbold er forpligtet til at gøre alt, der er i sin magt for at sikre, at alle spillere – på alle niveauer – har et sikkert og respektfuldt sted at lære, vokse og konkurrere.

Rapporten fremsætter en række anbefalinger, der prioriterer spillernes sundhed og sikkerhed. Blandt andet skal alle klubber anmelde overgreb fra trænere til ligaen og forbundet, så de ikke kan fortsætte deres misbrug i andre klubber.

Tidligere har det været et problem, at trænere frit har kunnet skifte til andre klubber, efter de har begået forseelser.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU