IOC afviser ukrainsk beskyldning om at fremme folkedrab

31. JAN 2023 • 00:20SPORT

Det er ærekrænkende, når Ukraine beskylder Den Internationale Olympiske Komité for at fremme krig, mener IOC.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) afviser mandag en skarp kritik fra ukrainske embedsmænd. De har beskyldt IOC for at fremme krig, efter at komitéen åbnede muligheden for, at russere potentielt kan kvalificere sig til OL i Paris i 2024.

I weekenden sagde Mykhailo Podoljak, som er rådgiver for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at IOC fremmer "vold, massemord og ødelæggelse".

Mandag sagde Podoljak videre, at russisk deltagelse ved legene vil være det samme som at give Rusland "en platform til at promovere folkedrab".

- IOC afviser på det kraftigste denne og andre ærekrænkende udtalelser, siger IOC i en erklæring.

- Disse udtalelser kan ikke tjene som grundlag for nogen form for konstruktiv diskussion, tilføjes det.

I sidste uge opfordrede Zelenskyj til, at russiske atleter bliver holdt fra at konkurrere i Paris.

Det budskab gentager han i sin daglige videoopdatering mandag aften.

Rusland invaderede nabolandet Ukraine 24. februar sidste år. Titusindvis af mennesker er blevet dræbt i krigen, mens millioner er fordrevet fra deres hjem.

Efter den russiske invasion har russere og hviderussere været udelukket fra de fleste olympiske sportsgrene.

Men onsdag i sidste uge åbnede IOC døren for, at russere og hviderussere vil kunne deltage under neutralt flag ved sommerlegene i Paris.

- Ingen idrætsudøver skal forhindres i at konkurrere baseret på, hvilket pas man har. Det skal derfor undersøges yderligere, hvordan atleter kan deltage i konkurrence under strenge restriktioner, lød det fra IOC.

Ukraine meddelte som svar, at landet vil starte en kampagne, der har til formål at udelukke russiske atleter fra de olympiske lege i 2024.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU