Vandværker og naturfolk vil øge kontrol med landmænds pesticider

26. SEP 2024 • 11:02INDLAND/KRIMINAL

Landmænds sprøjtejournaler bør krydstjekkes med indkøb og lagerbeholdning, foreslår organisationer i udspil.

Der skal mere styr på den egenkontrol, som landmænd fører med deres pesticidforbrug.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening, Danske Vandværker og Danva, som er gået sammen om et udspil om øget kontrol med pesticider.

Danske Vandværker er de danske vandforsyningers brancheorganisation. Danva er interesseorganisation for drikkevands- og spildevandsselskaber.

Organisationerne har tre forslag til at forbedre kontrolsystemet.

Et af dem er en mere grundig kontrol, hvor sprøjtejournaler krydstjekkes med indkøb og lagerbeholdning.

På nuværende tidspunkt skal alle professionelle brugere af sprøjtemidler løbende føre sprøjtejournal.

Der er en række indholdskrav til journalen. Det er blandt andet, hvor meget man sprøjter et behandlet areal, og hvor stort arealet, der sprøjtes, er.

Pesticidets navn og registreringsnummer samt dato for sprøjtning skal også noteres.

Der er dog ingen formelle krav til, hvordan journalen skal føres. Den kan altså både føres på papir, elektronisk eller på anden vis.

Tiden er løbet fra selvkontrol på pesticidområdet, mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Hun henviser til tal fra Miljøministeriet, som Politiken beskrev tidligere i september.

Tallene viser, at der sidste år var overtrædelser i cirka 40 procent af de 612 pesticidkontroller, som Landbrugsstyrelsen udførte. Det er på niveau med tidligere år.

- Pesticider forbydes af en årsag, ofte af hensyn til drikkevandet. Så vi er bekymrede for, at når de her ulovlige pesticider findes på lageret, bruges de så også på marken?

- Vi kan ikke vide med sikkerhed, om produkterne bliver fyldt på sprøjten og spredes på marken. Men vi er dyt bekymrede over, at der er så store lovovertrædelser. Og hvis de spredes på markerne, så risikerer man at løbe en risiko for drikkevandet, lyder det.

Maria Reumert Gjerding siger, at det er en politisk opgave at opprioritere området og sørge for flere midle til det.

Organisationerne foreslår også at øge stikprøvekontroller.

Det er Landbrugsstyrelsen, der udfører kontroller med landbrug og virksomheder. Det kan være anmeldt eller uanmeldt kontrol.

Styrelsen udvælger virksomheder til kontrolbesøg ud fra en risikobaseret tilgang. Det sker for at undgå unødvendige kontrolbesøg, lyder det på styrelsens hjemmeside.

Derudover udvælges en mindre andel af virksomheder til kontrol ved tilfældig stikprøve.

En intensivering af stikprøvekontroller vil øge sandsynligheden for at afsløre ulovlige midler og forebygge lovovertrædelser, mener organisationerne.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT