Psykolog fra spiralsag er på liste over indflydelsesrige kvinder

6. DEC 2022 • 18:05INDLAND/KRIMINAL

BBC udgiver en liste over 100 inspirerende og indflydelsesrige kvinder. En af dem er grønlandske Naja Lyberth.

En grønlandsk psykolog, der var med til at få spiralsagen til at rulle, er på britiske BBC's liste over 100 inspirerende og indflydelsesrige kvinder.

En liste, der også tæller den amerikanske sangstjerne Billie Eilish og Ursula von der Leyen, som er formand for EU-Kommissionen.

Det skriver det grønlandske medie KNR.

Kvinden er Naja Lyberth, der ifølge KNR var den første kvinde, som talte åbent om en praksis i Grønland fra 1960'erne, hvor grønlandske piger og kvinder fik opsat spiraler - et præventionsmiddel.

Det gjaldt også grønlandske elever, der opholdt sig i Danmark på blandt andet efterskoler.

I alt kan omkring 4500 piger og kvinder være blevet omfattet af den praksis - mange uden samtykke.

Det britiske medie skriver om Naja Lyberth, at hun fører kampagne for at hjælpe disse kvinder. Flere af dem mistænker, at spiralen er årsag til deres fertilitetsproblemer.

Lyberth har blandt andet oprettet en gruppe på Facebook, hvor kvinderne kan få kontakt og støtte hinanden.

At komme på listen betyder meget, siger hun.

- Jeg er beæret. Nomineringen gælder ikke kun mig, men også de andre kvinder, der har været udsat for det samme som mig og som har været med til at fortælle deres historie, siger Naja Lyberth til KNR.

Listen med de 100 personer er udfærdiget af BBC. Det er et hold af mennesker på det britiske medie, som har nået overskrifterne i medierne det seneste år eller har påvirket vigtige historier i samme periode.

Det kan også være kvinder, der har inspirerende historier at fortælle, som har opnået noget signifikant, eller som har påvirket deres samfund på måder, der ikke nødvendigvis ville blive dækket i nyhederne.

Samlingen af navne bliver holdt op mod årets tema, som omhandler fremskridt, der er gjort inden for det seneste årti.

Der er taget højde for en regional repræsentation i forbindelse med listen, skriver BBC.

Psykolog Naja Lyberth er i fornemt selskab på listen. Foruden Billie Eilish og Ursula von der Leyen er også en hjertekirurg, nonner, flere aktivister, entreprenører og politikere.

I sidste kategori kan nævnes eksempelvis Ukraines førstedame, Olena Zelenska.

Hun har som førstedame arbejdet for at forbedre kvinders rettigheder. Hun er også den første ægtefælle til en udenlandsk præsident, som taler til Kongressen i USA, skriver BBC blandt andet.

Som følge af spiralsagen er en uvildig udredning af forløbet blevet sat i værk af Grønland og Danmark. Den skal undersøge forholdene fra 1960 til 1991. I 1991 hjemtog Grønland sundhedsområdet.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU