OVERBLIK: Kritisk dokumentar om Herlufsholm satte lavine i gang

26. JUN 2022 • 17:47INDLAND/KRIMINAL

Rektor blev fyret, og bestyrelsen er trådt tilbage. Dokumentar om Herlufsholm har haft store konsekvenser.

Prins Christian skal ikke længere gå på Herlufsholm Skole, og prinsesse Isabella skal ikke begynde der efter sommerferien.

Den beslutning har kronprinsparret truffet efter de seneste måneders kritik af skolen.

Her kan du læse om forløbet.

* 5. maj 2022: TV 2 viser dokumentaren "Herlufsholms Hemmeligheder", hvor en række tidligere elever på skolen står frem og beretter om vold, seksuelle krænkelser og mobning.

* På Facebook udløser det en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen (S):

- Ingen dreng eller pige i Danmark skal udsættes for vold, overgreb, systematiske krænkelser eller voldtægt. Og slet ikke på en skole, hvor trygheden for det enkelte individ burde være et indiskutabelt grundvilkår, skriver statsministeren.

* Også kronprins Frederik og kronprinsesse Mary reagerer og skriver på sociale medier skrev, at det er "hjerteskærende at høre om systematisk mobning og om den krænkelses- og voldskultur, som mange har været en del af".

* 7. maj 2022: Rektor Mikkel Kjellberg afskediges på et ekstraordinært bestyrelsesmøde på Herlufsholm.

* Skolens bestyrelse iværksætter en advokatundersøgelse og en kulegravning af forløbet.

* Samtidig lanceres en handlingsplan, der gør op med den såkaldte præfektordning, hvor ældre elever fungerer som en slags vejledere for yngre elever.

* Desuden varsles et opgør med skolens sovesale. Fremover skal eleverne sove på egne værelser.

* 17. juni 2022: Kronprinsparret erklærer i en udtalelse, at de har "brug for mere viden for at kunne tage den rigtige beslutning" om deres ældste børns skolegang på Herlufsholm.

* 25. juni 2022: Herlufsholm Skoles bestyrelse træder tilbage. Det sker som reaktion på en foreløbig vurdering af trivslen på skolen fra tilsynsmyndigheden Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK).

Af vurderingen fremgår det blandt andet, at skolen ikke har levet op til sit ansvar for at sikre eleverne en ordentlig trivsel.

Styrelsen varsler også, at skolen kan blive omfattet af sanktioner, blandt andet tilbagebetaling af statstilskud.

* 26. juni 2022: Kronprinsparret meddeler i en udtalelse, at prins Christian stopper på Herlufsholm, og at prinsesse Isabella ikke begynder der som planlagt efter sommerferien.

- Det har været en svær proces for os som familie, skriver kronprinsparret og tilføjer, at parret i løbet af sommeren vil tage en beslutning om børnenes fremtidige skolevalg.

Kilder: Herlufsholm, Kongehuset.dk, Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU