OVERBLIK: Det ved vi om de fire gaslækager i Østersøen

29. SEP 2022 • 06:25INDLAND/KRIMINAL

Der er konstateret flere læk på to gasledninger i havet ud for Bornholm og det sydlige Sverige.

Efter tre gaslæk på Nord Stream 1- og Nord Stream-ledningerne mandag og tirsdag, melder den svenske kystvagt torsdag om et fjerde læk.

Her er, hvad vi ved indtil videre om gaslækagerne:

* Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde. Tirsdag morgen blev der fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.

* På et pressemøde tirsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om bevidste handlinger - ikke et uheld. Det er myndighedernes "klare vurdering", lød det.

*EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil have "fuld klarhed" over gaslækagerne på Nord Stream-forbindelserne i Østersøen, som hun kalder "sabotagehandlingen".

* Begge gasledninger er ude af drift. Det russiske gasselskab Gazprom har lukket for Nord Stream 1 indtil videre, mens Nord Stream 2 aldrig nåede at komme i drift. Begge indeholdt dog gas under tryk.

* Lækagerne har ikke konsekvenser for forsyningssikkerheden, men der er en risiko for eksplosioner i området. Energistyrelsen er også ved at undersøge, hvor stor lækagernes påvirkning på miljøet i området vil være.

* Målestationer i både Danmark og Sverige registrerede mandag kraftige eksplosioner under vandet i samme område som lækagerne. Lederen af den svenske nationale seismiske sammenslutning SNSN, Björn Lund, siger, at "der er ingen tvivl om, at det er sprængninger".

* Søfartsstyrelsen har oprettet forbudszoner. Også fly har forbud mod at flyve for tæt på lækagerne. Det påvirker dog ikke den kommercielle flyvning.

* Energistyrelsen har bedt Energinet, der blandt andet har ansvar for det danske gasledningsnet, om at hæve beredskabsniveauet og øge sikkerheden på anlæg, bygning og installationer.

* Der er ifølge selskabet bag Nord Stream 1 og 2-ledningerne, Nord Stream AG, sket skader på ledningerne, som er uden fortilfælde.

* Rusland vil ikke udelukke sabotage som årsag til lækket, men talsmanden for Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at det er for tidligt at drage konklusioner om årsagen.

* Tirsdag mødtes en række danske myndigheder i Den Nationale Operative Stab - forkortet Nost - for at koordinere håndteringen.

* Forsvaret har været til stede siden mandag med et patruljeskib, der har sejlet rundt i området, ligesom Beredskabsstyrelsen også er på plads på Bornholm. Desuden vil havmiljøskibet "Gunnar Thorson" og fregatten "Absalon" støde til, oplyste forsvarsminister Morten Bødskov (S) tirsdag.

* Udslippet kan ifølge eksperter forårsage mindre skader på miljøet og have en negativ klimapåvirkning.

* Torsdag morgen oplyser den svenske kystvagt ifølge TV 2, at der også er et fjerde læk. Det har de svenske myndigheder kendt til siden tirsdag, men der er tale om et mindre læk.

* Den svenske kystvagt oplyser, at to ud af fire læk er i den svenske eksklusive økonomiske zone. Det betyder, at de er sket i internationalt farvand, men i den del af Østersøen, hvor Sverige har eneret til naturressourcer.

Kilder: Energistyrelsen, Ritzau, Reuters, TV 2, Forsvaret, SVT og TT.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU