Udenrigsminister: Atomnedrustning skal ikke blive ved snak

1. AUG 2022 • 05:00ERHVERV/POLITIK

Det er afgørende, at Danmark bidrager til en verden med færre atomvåben, siger minister før konference.

Ruslands invasion af Ukraine har gjort verden mere usikker, og det har gjort det endnu vigtigere, at Danmark er med, når verdens største konference for nedrustning af atomvåben starter mandag.

Det mener udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som deltager mandag og tirsdag, når konferencen finder sted i FN's hovedkvarter i New York.

- Målet er jo ultimativt en verden uden atomvåben. Men som det ser ud nu, er der jo en række lande, der har atomvåben, og derfor er det vigtigt, at de lande også drøfter, hvordan vi kan få nedrustet, siger han.

Konferencen handler om NPT-traktaten (Traktat for ikkespredningen af atomvåben), som er indgået af størstedelen af FN-landene for 52 år siden. Traktaten er verdens største om nedrustning af atomvåben.

Landene bag traktaten mødes typisk med fem års mellemrum til konference om traktaten.

Ministeren skal give et indlæg på vegne af de nordiske lande.

- Konkret er det vigtigt for mig at øge samarbejdet, både imellem de lande, der har atomvåben, så man får nedrustet, men også imellem de lande, der ikke har, så vi undgår spredning, siger han.

I dag menes der at være ni atommagter i verden. Det er USA, Kina, Frankrig, Storbritannien, Rusland, Indien, Israel, Pakistan og Nordkorea.

- Traktaten forpligter atommagterne i at forhandle i god tro om nedrustning. For mig er det vigtigt som dansk udenrigsminister, at det ikke bare bliver det, at det ikke bare er snak, men at der sker reel fremdrift og handling, siger Jeppe Kofod.

Ministeren lægger vægt på, at det er vigtigt med kommunikation imellem landene. Det er også afgørende, at flere lande tilslutter sig FN's stop for atomprøvesprængninger ifølge Jeppe Kofod.

Indien, Israel og Pakistan er ikke med i traktaten. Nordkorea trak sig fra traktaten i 2003. Men resten af atommagterne er med i NPT-traktaten.

Konferencen om NPT slutter 26. august.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU