SF vil have højere tempo på trepart og ny redningsplan for fjorde

26. SEP 2024 • 08:42ERHVERV/POLITIK

Grøn trepart indeholder udtagning af landbrugsjord for at redde de danske fjorde, og SF vil have fart på.

Udtagning af landbrugsjord kan komme til at gå så langsomt, at vandmiljøet vil få det endnu værre i de kommende år, frygter SF.

Partiet mødes torsdag med regeringen til forhandlinger om den grønne trepart og vil foreslå en ny akutpakke på fire milliarder kroner for havmiljøet, som er særligt målrettet de mest nødlidende fjorde.

- Grundlæggende har vi ikke tid til, at der er en masse gode intentioner, der strander på for smalle støttepuljer, manglende personale til at omsætte det eller at der er nogle landmænd, som holder på lavbundsjord, siger politisk ordfører Signe Munk (SF) i en meddelelse.

Et politisk flertal lavede i 2023 en akutpakke på 405 millioner kroner, der skulle hjælpe havmiljøet. Akutpakken kom efter nogle måneder, hvor iltsvindet i de indre danske farvande var det værste i 20 år.

SF's nye akutpakke skal blandt andet indeholde fremrykning af udtag af lavbundsjorde, hurtigere skovrejsning, reduceret gødningsanvendelse, støtte til træplantning langs vandløb samt udlægning af randzoner.

Partiet foreslår ved samme lejlighed hurtigere brug af otte milliarder kroner fra den grønne arealfond samt penge til kommunerne.

Partiet vil afsætte 400 millioner kroner til at understøtte kommunerne med at få gennemført den grønne trepart.

Regeringen har ikke reserveret penge i sit finanslovsudspil til at understøtte kommunernes indsats, selv om det haster med at få gang i planlægningen ifølge parterne.

Trepartsaftalen lægger op til, at kommunerne skal have en helt central rolle i forhold til at planlægge og gennemføre udtag af kæmpestore landbrugsarealer.

- Derfor undrer det mig virkelig, at regeringen ikke har fundet penge til mere mandskab i kommunerne, så de faktisk kan føre den her kæmpe opgave ud i livet, siger Signe Munk.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT