SF-formand forstår baglandets skepsis overfor bred regering

25. NOV 2022 • 12:13ERHVERV/POLITIK

Pia Olsen Dyhr afviser ikke, at SF kan leve med topskattelettelser, hvis partiet får noget til gengæld.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF, forstår godt, at dele af baglandet er skeptiske overfor, at SF kan være på vej ind i en bred regering med blå partier.

Men samtidig forsikrer hun inden fredagens regeringsforhandlinger på Marienborg om, at SF kun går med i en regering, hvis de får SF-politik igennem.

- Jeg kan jo godt forstå bekymringen, hvis vi skal overtage Venstres politik. SF’ere er kloge, siger hun.

- Og jeg er jo enig med dem i, at hvis SF skal noget som helst politisk, så skal det jo også være fordi, at vi får politik igennem.

- Så skal det være, fordi der er ambitioner for vores fælles klima og natur, at vi kommer med bud på den krise, vi har i forhold til børn og unge og i forhold til ligeløn.

Onsdag blev tre partier siet fra de igangværende regeringsforhandlinger.

Tilbage er kun de partier, der med fungerende statsminister Mette Frederiksens ord, kan se sig selv i en bred regering eller i et forpligtende samarbejde med en bred regering.

Og det er altså blandt andet SF, hvilket har gjort dele af partiets bagland bekymret.

TV2 skrev torsdag, efter at have talt med 53 lokalformænd, hvoraf 43 ville udtale sig, at 12 lokalformænd ikke ønsker at være en del af regeringen, hvis den indeholder blå partier.

Fire siger, at de har meget svært ved at se SF i en regering med partier fra den blå blok. Fire melder sig klar til at indgå i en bred regering.

De fleste mener, at det er for tidligt at konkludere.

Et område, som kan blive uspiseligt for SF, er en justering af topskattegrænsen, som Venstres Jakob Ellemann-Jensen nævnte onsdag aften på vej ud fra Statsministeriet.

I valgkampen lød det ellers fra Venstre, at topskattelettelser var urealistiske, selv om det er et ønske internt. Men nu er der angiveligt nye toner.

- Det handler også om at justere på topskattegrænsen. At rykke den, så det for flere kan betale sig at yde en ekstra indsats, sagde Ellemann-Jensen.

Pia Olsen Dyhr siger fredag formiddag, at SF ikke er interesseret i at rykke ved topskattegrænsen.

- Jeg tror, at det, der er afgørende for SF, er, at vi skal have nogle sociale balancer, og vi er ikke interesseret i topskattelettelser, siger hun.

- Det, tror jeg, er tydeligt for enhver. Det har vi afvist igen og igen. Også Socialdemokratiets topskattelettelser.

Om SF vil være med til at hæve grænsen, hvis partiet får noget til gengæld, svarer Pia Olsen Dyhr ikke på, inden hun forlader journalisterne og går ind ad gitterporten til Marienborg.

Da hun forlader forhandlingerne igen, vil hun dog ikke afvise, at SF kan leve med topskattelettelser, hvis partiet får noget til gengæld.

- Det, jeg siger, er, at det ikke er SF's politik. Det siger jeg sådan set ret tydeligt. Derfor er det ikke noget, jeg kommer til at synes, er en god idé på noget som helst tidspunkt, siger hun.

- Vi har lavet forhandlinger gennem rigtig mange år, og vi ved, når vi forhandler, at der er nogle, som skal have noget ved forhandlingsbordet, og nogle, som skal give noget

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU