Ritts kabinetschef i EU: Hun var en ekspert i alliancer

22. JAN 2023 • 13:37ERHVERV/POLITIK

Afgørende politik om luftforurening og rent vand blev gennemført med Ritt Bjerregaard som miljøkommissær i EU.

Som miljøkommissær i EU var Ritt Bjerregaard enormt bevidst om at skabe alliancer på tværs af både landegrænser og politiske skel for at nå sine politiske mål på klima- og miljøområdet.

Og hun var dygtig til det.

Det fortæller Laurs Nørlund, der var kabinetschef for Ritt Bjerregaard under hendes tid i EU-Kommissionen i 1990'erne.

- Ritt formåede at trække de evner, hun havde til at samarbejde i det politiske system, med fra Danmark og oversætte dem, så de passede til et multikulturelt system som EU-Kommissionen.

- Hun var meget opmærksom på at skabe alliancer på tværs af grænserne både internt i systemet og eksternt, siger Laurs Nørlund.

Nogle af de stærkeste bånd havde Ritt Bjerregaard til Tysklands daværende miljøminister, Angela Merkel, som senere blev forbundskansler, samt til Anna Lindh, der var miljøminister i Sverige, og Svend Auken, der dengang var socialdemokratisk miljøminister i Danmark.

- Hun var aldrig bange for at stå op for sine politiske synspunkter. Selv når det var svært at argumentere for dem, fortæller Laurs Nørlund.

En af de mange kampe, som han og Ritt Bjerregaard tog, var deres protest mod den daværende franske præsident Jacques Chiracs atomprøvesprængninger i Stillehavet i 1995.

Ritt Bjerregaards pleje af alliancerne gjorde ifølge Laurs Nørlund, at europæerne medvirkede stærkt til at få forhandlet Kyotoaftalen på plads.

Kyotoaftalen var en bred, international klimaaftale, som blev indgået i 1997, og som har været et referencepunkt i de efterfølgende klimaaftaler.

- Faktisk kørte Ritt rundt i kørestol på klimakonferencen i Kyoto, fordi hun var faldet og kommet til skade, siger Laurs Nørlund.

Foruden klimaaftalen var Ritt Bjerregaard med til at få vigtig lovgivning igennem, som begrænsede luft- og vandforureningen i Europa. Og dét i en tid, hvor miljø og klima slet ikke var så højt prioriteret som i dag.

Personligt oplevede Laurs Nørlund en krævende politiker med store krav til sig selv, sin arbejdsindsats og sine omgivelser.

- Det var spændende, men det var også svært, for EU-systemet var et nyt system, som hun skulle vænne sig til, siger den tidligere kabinetschef.

Ritt Bjerregaard var miljøkommissær fra 1995 til 1999. Herefter vendte hun tilbage til dansk politik og blev fødevareminister under statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Ritt Bjerregaard sov stille ind lørdag i sit hjem på Østerbro i København.

Hun blev 81 år.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU