Partier åbner for højere klimamål efter rapport fra Klimarådet

7. DEC 2022 • 16:39ERHVERV/POLITIK

Konservative og Enhedslisten er klar til at se på, om Klimalovens reduktionsmål skal være mere ambitiøst.

Fra hver sin side af den politiske midte lyder det fra Enhedslisten og De Konservative, at der skal ses på, om Klimalovens reduktionsmål på 70 procent er for lavt.

Det siger de to partier efter en ny analyse fra Klimarådet. Den konkluderer, at Danmarks klimamål kun i få tilfælde lever op til Parisaftalen.

Det kalder på handling, mener politisk ordfører Mai Villadsen (EL).

- Vi bør skrue op for målsætningerne. Særligt fordi vi er et rigt land, der har muligheden for at gå foran. Klimarådet er ved at analysere, om målet bør være 80 procent. Det er vi ikke fremmed over for i Enhedslisten, siger hun.

De Konservatives klimaordfører, Mona Juul, sætter ikke et tal på. Men partiet er bestemt ikke afvisende over for at højne ambitionsniveauet, lyder det.

- Vores udledninger skal selvfølgelig ikke halte bagefter, så vi vil gerne kigge på højere målsætninger. Men vi har det samtidig sådan, at vi gerne vil nå vores målsætninger, inden vi begynder at sætte nye, siger Mona Juul.

Hvis Danmark skal nå sine mål, kræver det, at der bliver sat fokus på metanudledninger, tilføjer K-ordføreren. Mai Villadsen stemmer i.

- Vi skal se på metanudledningen fra landbruget, der er meget potent og betyder hurtigere temperaturstigninger, siger hun.

I Parisaftalen sigtes der efter, at temperaturen på verdensplan ikke skal stige mere end 1,5 grader sammenlignet med før industrialiseringen.

I Danmark er målet, at udledningerne af drivhusgasser i 2030 skal være 70 procent lavere end i 1990.

Det er en ambitiøs målsætning, mener Dansk Folkepartis næstformand, René Christensen.

- Kan vi komme endnu længere, fordi vi bliver hurtigere og mere innovative, så har vi sådan set ikke noget imod det. Men det skal kunne lade sig gøre. Hvis det ikke kan det, så er det lige meget, hvor ambitiøs man er, siger næstformanden.

Også Liberal Alliance mener, at den nye rapport ansporer til mere handling. Det siger partiets klimaordfører Steffen W. Frølund.

- Vi vil rigtigt gerne være med til at reducere ud over de 70 procent. Men vi synes så, at det skal gøres ved hjælp af dansk finansierede tiltag i udlandet, siger han.

Indenlandsk skal der altså ikke pilles ved tallet, da det indebærer en risiko for, at danske arbejdspladser vil rykke til udlandet, lyder det fra ordføreren.

Liberal Alliance stod uden for aftalen, da Klimaloven blev vedtaget, men Steffen W. Frølund slår fast, at partiet i dag bakker op om lovens målsætninger, der også indebærer, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU