OVERBLIK: Det mangler vi stadig at få svar på om gaslæk

28. SEP 2022 • 01:44ERHVERV/POLITIK

Tirsdag orienterede regeringen om gaslæk i Østersøen. Lidt klogere blev vi, men der er stadig mange ubekendte.

Med ansigterne lagt i alvorlige folder orienterede statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften om situationen i Østersøen.

Hun var flankeret af forsvarsminister Morten Bødskov (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Læs her, hvad vi blev klogere på - og hvilke spørgsmål der fortsat mangler svar på:

Det fik vi at vide:

* Det er myndighedernes "klare vurdering", at der er tale om bevidste handlinger i Østersøen og ikke et uheld, sagde statsministeren.

* Størrelserne på lækagerne vidner ifølge Dan Jørgensen om, at der ikke kan være sket en ulykke med for eksempel et skibsanker. Samtidig forklarede han, at de tykke ledninger ligger dybt og er lavet i hårdført materiale.

* Seismologiske undersøgelser har vist, at der mandag skete rystelser i Østersøen i områderne, hvor lækagerne er sket. Det er typer af rystelser, som man ikke ser ved jordskælv, men ved eksplosioner, sagde Dan Jørgensen.

* Lækagerne vil formentlig fortsætte mindst en uge, sagde Dan Jørgensen.

* Det er Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering, at der ikke er en direkte militær trussel mod Danmark. Forsvarsministeren sagde, at der ikke er modtaget varsler på forhånd, men at der har været et øget spændingsniveau omkring Østersøen.

* Statsministeren blev spurgt, om myndighederne anser lækagerne for at være en krigshandling. Til det svarede hun "nej", fordi det er foregået i internationalt farvand. Men når man alligevel ser på det med så stor alvor, er det, fordi det er sket så tæt på Danmark og Sverige.

* Forsvaret og Beredskabsstyrelsen har øget sit beredskab på og omkring Bornholm, sagde forsvarsminister Morten Bødskov.

* Udenrigsminister Jeppe Kofod har endnu ikke været i kontakt med Rusland, men vil orientere de russiske myndigheder om sagen. Alle lande omkring Østersøen vil blive orienteret, lød det.

Det mangler vi blandt andet svar på:

* Ministrene afviste flere gange at spekulere i, hvem der står bag, men det er fortsat det store spørgsmål.

* Regeringen vil ikke gætte på, hvilke motiver der kan ligge bag.

* Omstændighederne er fortsat uklare, herunder hvordan eksplosionerne er foregået. Det er på nuværende tidspunkt for farligt at sende dykkere ned for at undersøge lækagerne, fordi der er meget gas i vandet.

* Det er uvist, præcis hvornår lækagerne kan lukkes. Både regeringen og selskabet bag Nord Stream 1, Nord Stream AG, vurderer, at det vil tage mindst en uge.

* Det er endnu ikke helt klart, hvor store miljømæssige konsekvenser det vil få, at gassen slipper ud. Det er myndighederne i gang med at regne på.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU