Organisation håber høj cybertrussel kan øge fokus på it-sikkerhed

31. JAN 2023 • 17:23ERHVERV/POLITIK

Et hævet cybertrusselsniveau kan forhåbentlig understrege vigtigheden af it-sikkerhed, mener organisation.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) hævede tirsdag middag trusselsniveauet for cyberaktivisme fra "middel" til "høj".

Hos SMV Danmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, håber man, at det kan være med til at øge fokus blandt virksomhederne på vigtigheden af it-sikkerhed.

- It-sikkerhed er noget, der har manglet fokus hos danske virksomheder. Derudover er det forholdsvis nyt for rigtig mange virksomheder at skulle investere så massivt i digitalisering, siger Lasse Lundqvist, der er konsulent og cyberansvarlig i SMV Danmark.

- Det er vigtigt, at virksomhederne ikke glemmer bagsiden af medaljen, når der investeres massivt i digitalisering. Man åbner nemlig samtidig op for flere huller og bliver mere udsat for hackerangreb, siger Lasse Lundqvist.

Ifølge FN's seneste måling over it-sikkerhed blandt 182 lande ligger Danmark placeret som nummer 32. Det er bagved lande som Kasakhstan, Vietnam og Mauritius.

- Der er jo ikke noget direkte afkast ved at investere i it-sikkerhed. Det er jo lige som en forsikring. Det kan dog blive utrolig dyrt for de små og mellemstore virksomheder, hvis de bliver hacket.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er også bekymret for sårbarheden hos de danske virksomheder. Derfor ser de også fornuften i, at trusselsniveauet nu er blevet hævet.

- Når CFSC kommer med den type melding, understreges vigtigheden af, at virksomhederne er på stikkerne.

- Det er et evigt kapløb mod cyberkriminelle og de statslige aktører, som forsøger at angribe vores virksomheder og vores samfund, siger Casper Klynge, der er vicedirektør i Dansk Erhverv, i en skriftlig kommentar.

Ifølge Dansk Erhverv har 51 procent af danske virksomheder været ramt af mindst en "cyberhændelse" inden for det seneste år.

25 procent af små og mellemstore virksomheder har ikke de basale sikkerhedsforanstaltninger. Det er for eksempel opdatering af systemer og sikkerhedskopier.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU