Nye tal viser stor nedgang i reallønnen i andet kvartal i år

1. JUL 2022 • 21:23ERHVERV/POLITIK

Lønningsposerne bliver større, men pengene bliver mere end spist op af stigende priser, skriver cheføkonom.

Danskerne har i andet kvartal i 2022 oplevet en tordnende nedgang i reallønnen.

Sådan lyder analysen fra Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, oven på lyntal over lønudviklingen fra Dansk Arbejdsgiverforening, som er blevet offentliggjort fredag.

De nye tal viser, at lønningerne steg med 3,4 procent i andet kvartal i forhold til samme tidspunkt sidste år. I første kvartal steg lønningerne med 3,8 procent.

Anders Borup Christensen, der er cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening, noterer sig, at lønnen stiger mere i Danmark end i udlandet. Det siger han i en skriftlig kommentar til tallene.

Men samtidig ramte inflationen 7,4 procent i maj. Det betyder ifølge Jeppe Juul Borre, at reallønnen er faldet markant med fire procent. Det skriver han i en skriftlig kommentar.

Han uddyber over for Ritzau, at det i hans øjne er en meget overraskende udvikling, at lønnen stiger mindre i andet kvartal, end den gjorde i første kvartal.

- Ud fra den beskæftigelse, som vi har set i Danmark, og den meget lave ledighed, som vi har set i Danmark, så havde jeg egentlig forventet at se en stigning i lønstigningstakten, men vi ser det modsatte, siger han.

Han understreger, at tallene er lyntal, men står de til troende, er det i hans øjne overraskende tal.

- Lønstigningerne som vi ser, bliver overhalet af prisstigningerne i samfundet. Det vil sige, at danskerne står med en meget negativ udvikling i reallønnen, siger han til Ritzau.

Anders Borup Christensen vurderer, at det er et godt tegn, at lønstigningerne ikke var større i årets andet kvartal.

- Det tyder på, at vi indtil videre har undgået en ødelæggende løn-pris-spiral i Danmark, som hverken er til gavn for virksomheder eller lønmodtagere, siger han i en skriftlig kommentar.

En løn-pris-spiral beskriver en situation, hvor lønnen stiger, fordi priserne stiger, og det fører til yderligere prisstigninger, der igen får løn og herefter priser til at stige.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening skal faldet i reallønnen i øjeblikket ses i sammenligning med, at reallønnen i gennemsnit er steget i de seneste 20 år.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU