Nye Borgerlige forsøger at få alle i salen til bededagsafstemning

2. FEB 2023 • 05:45ERHVERV/POLITIK

Ved at ophæve Folketingets clearingaftale vil parti have alle 179 medlemmer til at stemme om helligdag.

Nye Borgerlige forsøger nu at presse samtlige folketingsmedlemmer ned i Folketingssalen, når regeringens lovforslag om at afskaffe store bededag som en helligdag skal til afstemning.

Partiet har i sinde at ophæve Folketingets partiers interne clearingaftale.

Det betyder, at alle medlemmer af Folketinget skal møde frem og fysisk afgive deres stemme i salen, hvis de vil være sikre på resultatet.

- Det vil vi, fordi vi kan se, at det her er et forslag som i den grad splitter danskerne og splitter medlemmerne og vælgerne bag de tre regeringspartier, siger Pernille Vermund, Nye Borgerliges afgående formand.

- Ingen danskere har fået mulighed for at tage stilling til det her i valgkampen, og derfor synes vi, at det mest rimelige er, at alle medlemmer af Folketinget giver deres holdning til kende - altså stemmer i salen den dag – og så ingen kan putte sig bag, at det er partiets politik.

Lovforslaget behandles første gang torsdag i Folketingssalen, hvor det skal debatteres. Der stemmes først om et lovforslag ved den tredje behandling.

Her er datoen er endnu ikke fastsat. Nye Borgerlige forventer, at det bliver i starten af marts.

Normalt bruger Folketinget clearingaftaler, når der skal stemmes. Det er en uformel aftale mellem partierne, der sikrer, at medlemmer kan blive væk fra afstemninger, uden at det ændrer på et eventuelt flertal. Medlemmerne kan så bruge tiden på andet arbejde.

Men den bliver nu opsagt af Nye Borgerlige, ved at alle fire medlemmer af partiets folketingsgruppe vil møde op i salen. Og dermed vil hver en stemme tælle, når afstemningen bliver afholdt.

Det er sjældent, at clearingaftalen bliver ophævet. Det skete eksempelvis, da der i 2021 skulle stemmes om Inger Støjbergs værdighed.

Her var det Dansk Folkeparti, der ophævede aftalen.

Da regeringen blot har et smalt flertal for at afskaffe store bededag som en helligdag, forventer Pernille Vermund, at de fleste partier nu vil møde fuldtalligt op.

Hun ser ikke et problem i, at Nye Borgerlige går imod clearingaftalen.

- Jeg synes ikke, at der er noget forkert i at bede medlemmer af Folketinget om at møde op på arbejde en enkelt dag til noget, der tager mindre end et minut, siger Pernille Vermund.

Et lovforslag i Folketinget skal igennem i alt tre behandlinger, efter det er blevet fremsat.

Der er en minimumsbehandlingstid på 30 dage fra det er fremsat. Lovforslaget om store bededag blev fremsat 24. januar og kan altså først stemmes igennem tidligst 30 dage efter.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU