Ny beredskabsaftale skal være klar inden nytår

26. SEP 2024 • 06:00ERHVERV/POLITIK

Ministeren for samfundssikkerhed og beredskab tegner torsdag de første streger til en ny beredskabsaftale.

Trusselsbilledet mod Danmark har ændret sig markant de seneste år, og derfor er der brug for at gentænke beredskabet på ny.

Arbejdet begynder torsdag, hvor den nyudnævnte minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), har indkaldt partierne bag forsvarsforliget til opstartsmøder med henblik på at forhandle en ny beredskabsaftale.

- Det handler grundlæggende om at sikre Danmarks robusthed overfor de trusler, vi som samfund står over for.

- Det kræver nogle nye initiativer, og jeg ser frem til at lytte til, hvad de forskellige partier i aftalekredsen lægger vægt på, siger ministeren.

Målet er at lande en aftale inden nytår. Inden da afventer forligspartierne en række analyser, der er i gang, og som vil blive inddraget i forhandlingerne.

- Vi skal være i stand til at forebygge og afværge de trusler, som Danmark står over for. Det handler om cybersikkerhed, det handler om hybride trusler, og det handler om ekstremt vejr som det, vi har set i Centraleuropa på det seneste.

- Det stiller alt sammen nogle nye krav til, hvordan det statslige beredskab skal indrettes. Og der ligger også en politisk opgave i at kunne give så klare og betryggende svar på de spørgsmål, som danskerne har, siger ministeren.

Torsten Schack Pedersen forventer også at skulle diskutere samspillet mellem det statslige og det lokale og kommunale beredskab med forligspartierne.

Forligskredse består foruden regeringspartierne Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne af SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Aftalen indebærer en samlet investering på 143 milliarder kroner i dansk forsvar og sikkerhed frem til 2033.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT