Naturvenner efterlyser bindende mål for at bremse tab af arter

29. NOV 2022 • 13:02ERHVERV/POLITIK

Danmark skraber bunden i EU, når det gælder beskyttelse af natur, lyder det fra DN-præsident.

Danmark halter langt bagefter de andre EU-lande, når det gælder beskyttelse af naturen.

Sådan lyder det fra præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN) Maria Reumert Gjerding.

- På EU-niveau taler man om, at 30 procent af naturen skal være beskyttet. Vi har kun lige under 3 procent beskyttet natur herhjemme.

- Det viser, hvor langt vi er bagud. Vi er ikke bare bundskraber i EU, vi er nærmest faldet ud af bunden, siger hun.

EU har et mål om, at 30 procent af naturen skal være beskyttet natur. Heraf skal en tredjedel være strengt beskyttet natur, hvor der gælder særlige restriktioner til gavn for naturen.

En rapport fra Biodiversitetsrådet viser, at højst 2,3 procent af Danmarks landareal med sikkerhed kan siges at være beskyttede områder.

Når det gælder strengt beskyttet natur, er der ifølge rådet nul procent af landarealerne, der med sikkerhed kan siges at opfylde kravene.

- Man må sige, at de tal, de er kommet frem til, er ret rystende. Det er langt under de officielle tal, vi normalt har brugt, der ligger over 10 procent.

- Det understreger virkelig, hvor stort behovet er for at sætte mere plads af til naturen og beskytte den langt bedre, siger Maria Reumert Gjerding.

Der er de senere år lavet politiske aftaler om blandt andet 75.000 hektar urørt skov og 15 såkaldte naturnationalparker på statslige arealer.

Det er ifølge DN-præsidenten skridt i den rigtige retning, men det er ikke tilstrækkeligt for at beskytte naturen og bremse tilbagegangen af plante- og dyrearter.

Maria Reumert Gjerding mener, at der skal indføres en natur- og biodiversitetslov med bindende mål på området. På samme måde som Danmark har en klimalov.

- Naturens største problem er, at arterne ikke har nogle steder at leve. En lov skal sikre bindende mål for mere natur, og det skal også sikre en bedre beskyttelse, så den natur, vi har, ikke omdannes til noget andet.

I Greenpeace Danmark ser man en biodiversitetslov som en bunden opgave for en kommende miljøminister.

- Hver femte art er truet af udryddelse eller allerede forsvundet fra dansk natur. Det er i den grad på tide at komme i gang med at handle for naturen, siger kampagneleder Kristine Clement i en skriftlig kommentar.

En naturlov var netop et fælles ønske fra SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet forud for folketingsvalget.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var før valget ikke afvisende over for forslaget.

- Det vil jeg foreslå, at vi tager ind, som en del af, hvad ny regering skal gå i gang med, sagde hun i oktober til Jyllands-Posten.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU