Minister melder pas på antal arbejdspladser fra solcelleparker

27. SEP 2024 • 05:25ERHVERV/POLITIK

Morten Dahlin (V) kan ikke sige, hvor mange arbejdspladser det vil skabe at anlægge nye solcelleparker.

Morten Dahlin (V), som er minister for landdistrikter, erkender, at han ikke ved, hvor mange arbejdspladser det vil skabe, hvis man anlægger de mange solcelleparker, som der med byggetilladelser er lagt op til.

Det siger han i et interview med Jyllands-Posten.

Eksperter inden for sektoren har før påpeget, at solcelleparker primært kræver arbejdskraft i forbindelse med etablering, men i det store og hele passer sig selv derefter.

Morten Dahlin (V) fastholder alligevel, at det vil medføre arbejdspladser at anlægge solcelleparkerne.

Det skal blandt andet ske ved at etablere power-to-x-anlæg i nærheden.

Power-to-x er en teknologi, hvor vedvarende energi fra eksempelvis solceller eller vindmøller omdannes til brændstof, som senere kan bruges til at producere elektricitet.

- Vi kan se på de projekter, vi har fået ind, at der er en stigende interesse for at tilknytte erhverv og power-to-x til nogle af de her vedvarende energianlæg. Det er noget af det, der medfører arbejdspladser, siger han til Jyllands-Posten.

Han nævner ikke nogen konkrete planer for opførelse af power-to-x-anlæg.

Jyllands-Posten bragte torsdag en opsummering, som viste, at de danske kommuner har godkendt planer for flere end 50 nye solcelleparker i de kommende år.

De nye plangodkendelser er en del af Danmarks samlede mål om at nå op på en produktion på 20 gigawatt om seks år.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen advarede dog i den forbindelse om et alt for ensidigt fokus på energiproduktion frem for eksempelvis lagring.

Han mener desuden, at man i højere grad bør holde øje med det danske elforbrug og derefter etablere solcelleparker, i takt med at det bliver nødvendigt for at følge med forbruget.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT