Jens Rohde beskylder De Radikale for karaktermord på Mette F.

4. OKT 2022 • 20:36ERHVERV/POLITIK

De Radikale får hårde ord med på vejen af den tidligere partifælle, som kalder Mette Frederiksen for dygtig.

Inden folketingsprofilen Jens Rohde forlader Christiansborg, kommer han med et kraftigt svirp til sit tidligere parti De Radikale.

Han beskylder partiet for at forsøge at begå karaktermord på statsminister Mette Frederiksen (S) ved at puste til fortællingen om, at hun er magtfuldkommen.

- Der er virkelig mange ting, som jeg er ikke er enig med Socialdemokratiet om. Men man kan simpelthen ikke tillade sig i mine øjne at køre historien om, at hun er magtfuldkommen. For det er ikke korrekt i et historisk perspektiv, siger Jens Rohde.

Samme budskab kom Jens Rohde med i et facebookopslag mandag aften.

- Det er bare sådan et karaktermord, siger han.

- Nu er det jo gratis for mig at sige, fordi jeg ikke stiller op, men jeg synes, at nogle burde sige det.

Støttepartiet De Radikale har flere gange i løbet af regeringsperioden kaldt Mette Frederiksen og hendes regering "magtfuldkommen og egenrådig".

Efter Minkkommissionens kritik af regeringen, sagde politisk ordfører, Andreas Steenberg (R) til Berlingske, at kommissionens beretning udstillede regeringens magtfuldkommenhed. Det førte til truslen om mistillidsvotum.

- Man må bare sige, at en regering, der har 48 mandater, kan per definition ikke være magtfuldkommen, siger Jens Rohde.

- Støttepartierne opfatter det altid som arrogant, når man vælger andre flertal. Det er jo det, der er problemet for De Radikale. Det ved jeg, fordi jeg har selv siddet i gruppeværelset, siger Jens Rohde, som i starten af valgperioden var medlem af De Radikale.

- Nu bruger de Minkkommissionen som anledning, men man skal bare huske, at ordet magtfuldkommen og trusler mod regeringen er sagt mange gange.

Jens Rohde er i dag løsgænger, men har siddet i Folketinget ad flere omgange for forskellige partier.

- Hvis du graver helt ind i mig og min identitet, så er jeg jo Venstre-mand. Men jeg kan godt anerkende, at vi har en statsminister, som er dygtig, siger Jens Rohde, som var politisk ordfører for Venstre, da Anders Fogh Rasmussens (V) var statsminister.

Han mener, at der er mange lighedspunkter mellem Anders Fogh Rasmussen og Mette Frederiksen.

- Anders fik også at vide, at han var magtarrogant og styrede pressen. Men manden var jo bare hamrende dygtig og havde en evne til at se tingene i et større og længere perspektiv, siger Jens Rohde.

- Og hvis der var nogen, der var i kontrol på selv perifere ordførerområder, så var det Anders.

- Jeg ser nogle af de samme kvaliteter i Mette. Hun forstår om nogen, at hvis hun ikke selv udfylder magtens spillerum, så kommer der nogle og gør det for hende.

Det er ikke Jens Rohdes oplevelse, at statsministeren er egenrådig og ikke vil lytte til og inddrage andre partier.

Andreas Steenberg siger i et skrifteligt citat, at De Radikales kritik af regeringen og grundene til, at etparti-regering ikke kan fortsatte, efterhånden er "mange, velkendte og veldokumenterede".

- Senest med mink-kommissionens rapport, der meget klart konkluderede, at magten her til lands ikke er blevet forvaltet, som den skulle, siger han.

- Det var en uhørt hård beretning – også i et historisk perspektiv – og sådan en kritik kan Jens Rohde måske sidde overhørig, men det kan et parti som Radikale Venstre ikke. Vi mener, det bør have en politiske konsekvens.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU