Hvidvasksag koster Danske Bank milliarder på bundlinjen

2. FEB 2023 • 09:30ERHVERV/POLITIK

Forlig i forbindelse med hvidvasksagen i Danske Banks estiske filial giver banken et milliardunderskud.

Milliardbøde i hvidvasksag giver Danske Bank underskud på 5,1 milliarder kroner.

Det fremgår torsdag af bankens årsregnskab for 2022.

- Årets resultat er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Det er dog en konsekvens af afslutningen på Estlandsagen, som markerer et vigtigt vendepunkt for Danske Bank, siger Carsten Egeriis, direktør i Danske Bank i en pressemeddelelse.

Danske Bank har indgået forlig samt fået bøder svarene til lidt over 15 milliarder kroner i sagen om hvidvask i den estiske filial.

Overordnet er bankens indtægter faldet, mens omkostningerne er steget sammenlignet med året før.

Indtægterne i 2022 endte på 41,2 milliarder kroner, hvilket er tre procent lavere end i 2021.

På en måde indeholder Danske Banks regnskab to forskellige fortællinger, forklarer senioranalytiker ved Sydbank Mikkel Emil Jensen.

- Kigger vi på den almindelige kernedrift, såsom nettorenteindtægter, er der flot fremgang at spore. Vi ser en solid fremgang i fjerde kvartal. Underbygget af rentestigninger, men også udlånsvækst, siger han.

- Så kerneforretningen er faktisk på et sundt niveau. Undtagelsen er på omkostninger. De kæmper stadig lidt med nogle af de her møgsager, som plager dem. Det presser omkostningerne opad.

Danske Banks bestyrelse har på baggrund af omkostningerne i sagen om hvidvask indstillet til, at der ikke skal udbetales udbytte for 2022.

Hen mod slutningen af året har Danske Bank dog nydt godt af stigende renteindtægter, og det forventer den at blive ved med. Derfor lyder forventningerne til 2023-resultatet på 15-17 milliarder kroner.

Det er en sjat oven i resultatet for 2021, der endte på 12,9 milliarder.

Sagen om hvidvask gennem Danske Bank er en sag om manglende kontrol med mistænkelige pengeoverførsler gennem bankens afdeling i Estland.

I 2017 kunne Berlingske afdække, at der fra 2010-2014 var blevet ført omkring 140 milliarder kroner ulovligt ud af Rusland med henblik på hvidvaskning. Heraf var en del af transaktionerne sket gennem Danske Banks estiske filial.

Danske Bank har siden erkendt, at den ikke har levet op til sine forpligtelser i forhold til at forhindre hvidvask.

I december 2022 indgik banken en aftale med de amerikanske og danske myndigheder om at betale sammenlagt 15,3 milliarder kroner i bøder og konfiskation.

Banken noterer sig desuden, at salget af Danske Banks andel i betalingsappen MobilePay har indbragt 415 millioner kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU