Bøder og byggestop skal stoppe ulovligt arbejde på byggepladser

27. SEP 2024 • 05:30ERHVERV/POLITIK

Arbejdstilsynet skal med nyt lovforslag få bedre sanktionsmuligheder over for brodne kar i byggebranchen.

Overhold loven. Eller I må stille jeres byggeri på pause. Det er et af hovedelementerne i det lovforslag om entreprenørstop, som Beskæftigelsesministeriet fredag sender i høring.

Lovforslaget skal give Arbejdstilsynet bedre muligheder for at slå hårdt ned på overtrædelser af arbejdsmiljøloven på byggepladser, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Vi har for mange arbejdsulykker, for mange, der enten kommer slemt til skade eller mister livet, mens de går på arbejde i Danmark. Og byggeriet ligger i den farlige ende.

- Derfor er vi nødt til at tage det her mere alvorligt. Det er en vigtig hammer for Arbejdstilsynet at have i værktøjskassen, siger hun.

Lovforslaget skal give Arbejdstilsynet mulighed for i særlige tilfælde at kunne give et påbud til entreprenører om at stoppe både deres eget og underentreprenørers arbejde på byggepladsen.

Påbuddet skal kunne udstedes, hvis en entreprenør eller underentreprenør på byggepladsen gentagne gange overtræder arbejdsmiljøloven og bringer ansatte eller andre i fare.

Hvis en entreprenør ikke overholder entreprenørstoppet, skal der falde en bøde på 100.000 kroner.

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu siger, at hvis det gentager sig, og man bliver ved med ikke at lytte til, at der er noget her, der skal rettes op på, så kan man lukke byggeriet ned.

- Og at de bøder, man får for de mest alvorlige ting, bliver højere, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Lovforslaget, der ventes fremsat i december, er blevet til på baggrund af en bred politisk aftale om en indsats mod social dumping fra maj i år, som ni partier i Folketinget stod bag.

Fagforeningen 3F roste dengang tiltaget med at kunne lave et stop for byggeriet, indtil der er ordnede forhold.

Dansk Industri mente til gengæld, at beskæftigelsesministeren tegnede et generaliseret billede af, at byggebranchen "bevidst tilsidesætter myndighedernes anbefalinger".

Hos Bygge-, Anlægs- og Trækartellet pegede formand Claus von Elling på, at det vil være klogt at indføre et obligatorisk id-kort, som alle ansatte skal bære og vise for at få adgang til byggepladsen.

Det skal være med til at forhindre, at illegal arbejdskraft bliver ansat.

- Det er også et af de redskaber, vi stadig arbejder for. Vi har sat et arbejde i gang med at få bud på forskellige modeller for, hvordan sådan et id-kort kan se ud, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

- Grundlæggende handler det for mig om, at vi har ordnede forhold på vores arbejdsmarked, også i vores byggeri. At vi ved, hvem der er der, og at de er her lovligt. Vi ser desværre illegal arbejdskraft, også på vores byggepladser, siger hun.

Socialdemokratiet har været fortaler for et id-kort, mens regeringspartneren Venstre er imod, og id-kortet er ikke med i den politiske aftale.

Planen er, at de nye regler om entreprenørstop og en bøde på 100.000 kroner skal træde i kraft fra 1. januar 2026.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT