Spisesal, vuggestue og meget mere: Skoleudvidelse er i fuld gang

Spisesal, vuggestue og meget mere: Skoleudvidelse er i fuld gang
Her skal det kommende industrikøkken ligge i en tilbygning, som placeres vinkelret bag den gamle skolebygning. Foto: Holger Larsen
NYHED | NYKER | ABONNENT | 10. AUG 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | NYKER | ABONNENT
10. AUG 2022 • 15:30

Bornholms Frie Idrætsskole i Nyker udvider med køkkenfaciliteter, spisesal, toiletter og vuggestue.

 

Der har været talt om det længe. Men nu er det en realitet, at håndværkerne er i fuld gang med en større udvidelse på Bornholms Frie Idrætsskole, hvor der skal bygges både om og til.

En hidtil uudnyttet del af den gamle Nyker Skole bliver bygget om til en stor spisesal, et hjemkundskabslokale og seks nye elevtoiletter. Vinkelret på den eksisterende bygning bliver der på bagsiden af skolen etableret en tilbygning, hvor der indrettes et industrikøkken.

På den gamle grusbane på stadionområdet er SFO-bygningen udvidet med nogle meter for at gøre plads til en ny vuggestue i tilknytning til den eksisterende børnehave og fritidsordning.

Det var i 2018, at skolen åbnede børnehaven Bien, og i løbet af foråret 2023 kommer så vuggestuen. Skolen vil dermed fremover kunne tilbyde et komplet tilbud fra vuggestue til 9. klasse.

– Vi er en friskole, hvor vi kræver meget af alle medarbejdere. Til gengæld er det en fantastisk glæde og drivkraft, at her er så kort fra idé til handling, siger Grethe Kofoed Svendsen.

Bornholms FrIe Idrætsskole har udvidet SFO-bygningen, hvor der nu skal være plads til både fritidsordning, børnehave og en ny vuggestue med 12-16 børn. Der etableres et nyt personalerum, og så skal der laves en ny legeplads forbeholdt vuggestuen. Foto: Holger Larsen

 

Forberedt i flere år

Det er planen, at det samlede byggeri skal stå klar den 1. marts. Skoleleder Grethe Kofoed Svendsen vil ikke nævne tal, men det ligger fast, at det handler om store penge.

– Det er en stor investering, som vi har forberedt i flere år. Skolen har været en stabil enhed med overskud i 15 år. Så nu er vi kommet dertil, hvor vi kan få lov til at lave en investering af det format. Det er mange års arbejde af personale og bestyrelse, som har ført os hertil, siger Grethe Kofoed Svendsen, mens hun viser rundt på skolen på den første dag i det nye skoleår.

– Her skal laves mad til små 300 mennesker hver dag, siger skolelederen, mens entreprenøren er i gang med at etablere det, der skal være i jorden, inden byggeriet af industrikøkkenet kan gå i gang. Skolen får samtidig med det nye madkundskabslokale ideelle forhold til undervisningen på dette område.

Skoleleder Grethe Kofoed Svendsen bød onsdag de cirka 200 elever på Bornholms Frie Idrætsskole – samt forældre og medarbejdere – velkommen til et nyt skoleår. Foto: Verner Kjærsgaard

 

Et stort løft

– Det bliver et kolossalt løft af skolens profil, når byggeriet står færdigt. Det bliver en stor kvalitetsforbedring, ikke bare af de fysiske forhold, men også for hele indholdet i skolen. Vi får samlet vores kerneværdier. Faglighed, bevægelse og ernæring, som er de tre grundpiller i vores værdigrundlag. Vi får også mulighed for at inddrage brug af køkkenet og spisesalen tværfagligt, og vi kan disponere over det hele døgnet. Det giver spændende muligheder, fortsætter Grethe Kofoed Svendsen.

Skolen har siden starten i 2004 lejet sig ind i naboen Nyker Forsamlingshus’ køkken og spisesal, da man ikke selv har haft de faciliteter. Men det "makkerskab" mellem skolen og forsamlingshuset slutter, når byggeriet er klar til at blive taget i brug.

Skolelederen pointerer dog, at man gerne "vil" lokalsamfundet, og at hun ser muligheder for, at den kommende sal også vil kunne bruges af andre end skolen selv.

Arkitektfirmaet HS Brunsgaard Laursen fra Sjælland er arkitekter og byggerådgivere på projektet. Arbejdet er blevet udbudt i fagentrepriser, hvilket har givet opgaver til flere bornholmske virksomheder, oplyser Grethe Kofoed Svendsen.