Sommertid er tærtetid

DELUXE | ABONNENT | 26. JUN 2022 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
26. JUN 2022 • 05:30

Brug rabarber, jordbær og hyldeblomst til at skabe en lækker sommertærte.

 

 

Spis Bornholm

Sune Rasborg inspirerer i de kommende uger Tidendes medlemmer med tips til den spiselige del af naturen på Bornholm.

Følg med Sune på togt efter råvarer, som man kan bruge i sin egen madlavning.

 

 

På utallige opfordringer kommer denne uges opskrift, men det bliver farligt. Vi taler både oxalsyre og potientiel blåsyre, så i allerværste tilfælde, så forsvinder emaljen på tænderne, lige inden man dør…

Men så galt går det helt sikkert ikke. Det er nemlig store mængder, man skal indtage, før det går så galt. I denne uges opskrift skal vi nemlig bruge hele tre af sommerens favoritter: rabarber, jordbær og hyldeblomst.

De tre ting skal sammen med mandler forenes til en sommertærte.

Egentlig ligger ingredienserne lidt uden for det sædvanlige koncept med at finde spiselig mad i naturen. For det meste findes alle tre ting i egne haver, men man kan da finde hyld i naturen og skovjordbær, hvis man er heldig.

Jeg var ikke heldig. På trods af at jeg helst vil have råvarer fra naturen, havde jeg ikke held på nogle af mine daglige ture – hverken med skovjordbær eller hyld. Derfor måtte jeg bide i det sure æble og indkøbe både jordbær, rabarber og mandler.

Til min store lykke kom jeg i tanke om den hyld, der står i vores have. Den er næsten som en hvid sky af alle de fine blomster. Grådigt klippede jeg af til min tærte – lige indtil jeg fik øje på alle de lus, der sad på undersiden af blomsterskærmene. De flotte blomster var ubrugelige.

Jeg klagede min nød til naboen og fik nogle af hendes fine hyldeblomster – helt rene og uden lus.

Skærmene lægges i vand, så de sidste urenheder forsvinder, og jordbærene pynes – ja, det hedder det, når man ordner jordbær.

Rabarberne skal også lige vaskes i koldt vand og foden skæres af.

Når man skærer rabarber ud til kompot eller i dette tilfælde, hvor vi gerne vil have hele lidt stærre stykker, er her et lille tip:

Rabarberne har meget lange fibre, og hvis man bare skærer dem i stykker på et par centimeter, så vil man få en underlig konsitens, når man spiser dem – lidt ligesom at tygge på blød snor.

Men hvis man tilgengæld skærer den på cirka en halv centimeter og på skrå af rabarberstænglen, så får man størrer stykker, hvor der ikke er trevler i.

I min kokkelæretid fik man banket ind i hovedet, at man ikke kan lave desserter uden at følge en opskrift. Desværre passer det ikke så godt til mit temperament, så jeg laver næsten altid desserter på slump, og det er også gået galt rigtig mange gange, så måske er der noget om snakken med de opskrifter. Jeg har tilgengæld også været heldig at lave mine egne desserter, der smager helt himmelsk. Denne uges tærte hører heldigvis til den sidste kategori.

Fordi jeg ikke er så vild med at følge opskrifter til punkt og prikke (det er så lidt pardoksalt, at jeg nu er i gang med at skrive en opskrift), så vil jeg opfordre til, at man bruger den tærtebund, man bedst kan lide.

Det kan være sød mørdej, det kan være en almindelig tærtedej eller sågar sådan en traditionel cheescake-bund der er lavet af knuste digestivekiks og smør. Man kan komme smeltet chokolade på bunden, honning eller måske noget likør?

Jeg vil holde mig til en helt almindelig tærtedej. Jeg synes ikke, at det hele må blive alt for sødt, men det er smag og behag.

 

 

Tærtedej

175 g hvedemel

100 g kold smør

1 1/2 spsk vand

1/2 tsk salt

Kram det hele sammen til det bliver en fast dej.

Stil den tildækket i køleskabet i minimum en time.

Rul dejen ud og kom den i en smurt tærteform eller springform.

Prik huller i bunden med en gaffel, læg bagepapir på og kom så ris, bønner eller andet, der kan holde på dejen, mens den 'blindbages' på 180 grader i 10 minutter.

 

Rabarber

6 rabarber – brug kun det røde

100 g rørsukker

4 hyldeblomstskærme

Skær rabarberne som tidligere beskrevet.

Vend dem sammen med hyld og sukker i et ovnfast fad.

Bag på 130 grader i 15 minutter.

Hold øje med dem – de må ikke blive splattede.

 

Mandelfyld

150 gram mandler

100 gram sukker

100 gram smør

2 æg

Blend mandlerne sammen med sukkeret.

Tilsæt æggene.

Kom til sidst smørret i.

Blend til smørret er opløst.

Kom fyldet op i den forbagte tærtebund og bag på 180 grader i cirka 15 minutter, eller til fyldet er fast.

 

Jordbær

1/2 bakke jordbær.

Jordbærrene pynes og skæres i halve.

 

Anretning

Når tærten er bagt færdig, fordeles de bagte rabarbere på kagen, der toppes op med en fornuftig mængde jordbær, og hvis man føler sig vild, så kan man pynte med hyldeblomster.

Del nu tærten med rare mennesker.

 

 

 

Rabarber

Rabarberens botaniske ord Rheum rhabarbarum er en kombination af det græske ord rha for Volga-floden og det latinske ord barbarum for det område omkring floden, som var beboet af ikke-romere.

I 1608 blev rabarberen bragt til Europa af en italiensk botanist, som erstatning for den kinesiske rabarber, der blev anvendt medicinsk.

I 1830’erne kom den til Danmark og blev anvendt til rødgrød og kompot. Botanisk set er planten en grøntsag, men den anvendes oftest som en frugt.

Rabarber er en flerårig plante, som man kan høste på i 5-10 år. Den behøver en kold sæson for at blomstre, hvilket gør den ideel til det nordlige klima.

 

 

 

 

Hyld

Hyld er et lille træ, der kan blive op til seks meter højt og seks meter i bredden. Bladene sidder i modsatte par og kan blive op til 30 centimeter lange.

Forårets blomster kan bruges, og sensommerens bær kan ligeledes bruges.

Blomsterne sidder i store klaser, som typisk bliver 10-25 centimeter. De springer ud i sen forår eller starten af sommeren. Blomsterne er hvide og har hver fem blade.

 

 

 

Sune Rasborg

Kok, kogebogsforfatter og madfotograf. Sune er vokset op i Svaneke og flyttede i 2011 tilbage til øen. Her har han beskæftiget sig en del med lokal madkultur både som kok, men også i form af events og rådgivning til fødevarevirksomheder. Det er i årenes løb blevet til tre prisvindende bøger, en hel del tv-programmer. I 2013 vandt han den landsdækkende konkurrence: Danmarks bedste Livret.