Skoleelever vil lave larm om til strøm

Skoleelever vil lave larm om til strøm
Albert, Levy, Bjarke, Oskar, Edel, Pelle, Nicoline og Kristina fra det vindende Grøn Støj-hold i den bornholmske First Lego League-konkurrence. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 13. NOV 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. NOV 2022 • 05:30

Et hold elever fra Åvangsskolen vandt den bornholmske First Lego League-konkurrence.

Lydniveauet var højt på grund af glad jubel og slagsange, da der lørdag eftermiddag blev overrakt præmier ved årets bornholmske finale i teknologikonkurrencen First Lego League.

Men står det til vinderholdet og deres projekt, så er det ikke så tosset med noget larm, for det kan måske blive til strøm – og måske endda billig strøm – en gang i fremtiden.

– Vores projekt handler om, at man i fremtiden skal kunne bruge støj fra motorveje og virksomheder med videre, forklarede Pelle Koefoed Lenz fra vinderholdet Grøn Støj.

– En lydvæg med træ kan indfange trykbølgerne fra støjen, som så trykker på noget plastic/metal, der så kan lave det om til strøm. Vi har lavet prøver i fysiklokalet, som viser, at det kan lade sig gøre. Der er også lavet forsøg andre stedet i landet, hvor man har fået en pære til at lyse ved at råbe højt, fortalte Pelle Koefoed Lenz videre om holdets projekt.

Til landsfinale i Odense

Grøn Støj består af 11 elever fra 7. klasserne på Åvangsskolen i Rønne. De har med sejren kvalificeret sig til landsfinalen i Odense den 3. december.

12 hold fra de bornholmske skoler deltog i konkurrencen på Green Solution House i Rønne, hvor dagen startede med, at eleverne holdt deres præsentationer af projekterne foran et bredt udvalg af dommere fra det bornholmske erhvervsliv. Herefter blev der kørt robotdyster i et hæsblæsende tempo, inden pointene fra de forskellige dele af konkurrencen blev lagt sammen, og præmierne i de forskellige kategorier blev uddelt.

Borgmester Jacob Trøst mødte op for at uddele præmien til vinderholdet:

– Der er et ordsprog, som siger: "Vi holder ikke op med at lege, fordi vi bliver gamle. Men vi bliver gamle, fordi vi holder op med at lege". Dette projekt viser, hvad man kan, hvis man leger. Det I lærer her er noget, I kan bruge resten af livet, sagde Jacob Trøst.

Måske sidste gang

Om projektledelsen fra den bornholmske ungdomsskole havde en bagtanke med at invitere borgmesteren til at overrække vinderpræmien, skal vi ikke gisne om. Men det er i hvert fald en kendsgerning, at det kommunale tilskud på 250.000 kroner til den bornholmske First Lego League er sparet væk fra næste år.

Det kan betyde, at det måske var sidste gang, at de bornholmske skoler konkurrerede mod hinanden i denne verdens største teknologi- og videnskabskonkurrence, frygter projektmedarbejder Troels Cort Nielsen.

– Jeg tror dog på, at vi kan finde pengene hos sponsorer. I forvejen har det i mange år været sådan, at bornholmske virksomheder betaler vinderholdets tur til landsfinalen. Men når kommunens tilskud er væk, kan man frygte, at det ude på skolerne ikke længere vil være en skal-opgave at være med i First Lego League, sagde Troels Cort Nielsen.

Projektmedarbejderen havde stor ros til eleverne, som han syntes kom med mange spændende bud på, hvordan man kan løse samfundsrelaterede udfordringer.

 

First Lego League

First Lego League er en verdensomspændende naturvidenskabelig teknologikonkurrence. Målet er blandt andet at inspirere børn og unge i alderen 10-16 år til at blive morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

Deltagerne får mulighed for at arbejde med samfundsaktuelle udfordringer, som er tilpasset deres aldersgruppe. Temaet og opgaverne er lavet for at engagere og inspirere børn og unge inden for videnskab og teknologi.