Sandvig-forening er en alternativ storfamilie: 'Her kan man være den, man er'

Sandvig-forening er en alternativ storfamilie: 'Her kan man være den, man er'
I Cirkusbygningen i Sandvig skal der være plads til farver, skævhed og forskellige typer, drømmer Ida Tjalve. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 28. DEC 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
28. DEC 2022 • 15:30

Cirkusbygningen i Sandvig er opstået som en lille bitte fønix fra resterne af Cirkus Stjerneskud. I den store gule bygning er der plads til alle slags mennesker, fortæller foreningens forperson, Ida Tjalve.

 

Tilbage i tiden før Cirkus Stjerneskud blev nedlagt, – da øens børnefamilier stod sammen om at holde gang i aktiviteterne i den store gule bygning med de slidte, småsprossede vinduer, – dengang skulle Ida Tjalve til et møde med foreningen om dukketeater.

Der var liv og glade dage i salen, hvor børn og voksne lavede cirkus. Ovenpå var der gang i medlavningen, så de omkring 50 børn og voksne kunne sendes hjem fra cirkusdagen med fyldte maver.

– Der var den her rare fornemmelse af en alternativ storfamilie, som var bragt sammen på kryds og tværs. Man kunne få lov til at være sig selv i det, husker Ida Tjalve.

Hun har taget plads i en rødspraglet og efter sigende meget behagelig lænestol i det store køkkenalrum på loftet over den lille gymnastikhal med cirkustema.

Her ligger smukke patinerede brædder af trægulv til et hyggerum med plads til mellem 30 og 50 personer i henholdsvis farverige sofaer og ved forskellige borde med et mix af semimatchende træstole, der formentlig er arvet eller indkøbt på genbrug.

Man kan nærmest se for sig, hvordan børn og voksne har flokkedes rundt om den lille køkkenø, der har dannet buffetbord ved skrub-af-middagene på fortidens cirkusdage.

Da Cirkus Stjerneskud derfor indstillede alle aktiviteter i 2015 og der i 2019 var udsigt til, at bygningerne måtte sælges, gik Ida Tjalve foran i stiftelsen af en ny forening, der skulle bygge videre på den historie og mentalitet, der havde præget bygningen i tre årtier.

– Cirkus Stjerneskud blev oprindeligt etableret i Nexø, men for tredive år siden blev hele flokken tilbudt, at de kunne rykke herop og bruge huset her som klubhus. De blev tilbudt at købe huset fra Allinge-Gudhjem Kommune for en snoldet krone, fortæller hun.

Den ringe sum har gjort det nemmere for den nye forening at overtage bygningerne, når de nu bare skulle finde en krone i deres ikke særlig prangende budget, fortæller hun.

En ny forening

Foreningen Cirkusbygningen i Sandvig blev etableret i 2019. De startede en forening og dannede en bestyrelse, og på den måde fik de gang i foretagendet.

– Vi har skullet have en hel masse ting på plads, og stille og roligt har vi så kunnet skubbe det i gang, men det er også blevet tydeligt for os i bestyrelsen, at det ikke bliver det samme som Cirkus Stjerneskud var, siger hun.

Hvor hun oplevede den tidligere forening som et sted med et mylder af børnefamilier, der løftede i samlet flok med at lave forestillinger og få styr på alle de praktiske ting, så oplever hun nu, at det ikke er så nemt at tiltrække frivillige.

– Der er ikke så mange, der har sådan et standard job, hvor man går på arbejde fra ni til fire, og så herefter kan lægge sin fritid i foreningslivet. Det er mere fragmenteret, og det gør måske, at mange ikke har det samme overskud til at engagere sig. Og det er helt fair, men det betyder, at vi skal finde på nogle nye løsninger, forklarer hun.

I foreningen oplever de, at det fungerer bedre, når workshops og oplæg bliver fasciliteret af eksterne undervisere, som får betaling får deres arbejde.

På den måde kan man nemmere hive folk ind fra den kreative verden, mener hun.

– Men det kræver, at vi finder nogle penge hist og pist. Så vi må af og til tage en weekend, hvor vi søger penge fra forskellige fonde – både til undervisere og til renovering af lokalerne, fortæller hun.

Indtil videre har de blandt andet fået tilskud til et nyt gulv i salen, husets facade er blevet pudset af, der er kommet nye lysstofrør, ny ovn og nye kogeplader i køkkenet.

Der er smæk på farverne i Cirkusbygningen i Sandvig. Foto: Jacob Jepsen

 

Plads til at være

Nu mangler de bare, at de lokale får øje på, at der stadig er liv i cirkusbygningen, og at den er et sted, man kan komme.

Man kan dukke op til nogle af de arrangementer, der bliver holdt, eller man kan selv tage initiativ til brætspilscafé, LAN-fest eller danseklub. Der er plads til det hele i bygningen, og det er netop det, der gør den så magisk, fortæller Ida Tjalve, som i 2013 flyttede til Bornholm uden familie for at engagere sig i Bornholms Dukketeaterfestival.

– Man kan måske sige, at det her med Cirkusbygningen i Sandvig – det har også været min måde, at skabe min alternative familie her, hvor jeg er.

Ida Tjalve har altid været tiltrukket af gøgl og dukketeater – ikke at hun ikke har respekt for opera, teater og den slags mere højkulturelle ting, men selv har hun haft vanskeligt ved at udtrykke sig igennem den slags kreativitet.

– Man kan måske sige, at kultur og medborgerhuset er en slags modkultur, hvor man kan være lidt mere i det skæve, forklarer hun.

– Der er bare plads til at være. Da jeg var her første gang, var det også noget rod og noget gammelt junk, men det lader til, at det har den indvirkning på folk, at de slapper af og bare har lyst til at være til stede. Det er et fantastisk frirum – selvom det godt nok er lidt isoleret i øens nordvestlige hjørne, smiler hun.

Hun vil gerne møde andre med den gode stemning, hun selv blev mødt med, da hun første gang var i cirkusbygningen, og som fik hende til at gå ind i bestyrelsesarbejdet for at beholde de fantastiske rammer.

– Jeg kunne mærke den der tristhed over, at perspektivet kunne være, at den blev solgt og lavet om til ferielejligheder. Det kunne sikkert være nogle skønne ferielejligheder, men det var federe at kunne holde den åben og proppe den med arrangementer, fester og alt muligt, fortæller hun medlevende.

Det har dog ikke været helt så nemt, som hun måske havde regnet med, da hun engagerede sig i arbejdet.

– Vi har virkelig været nede i en bundskraber og ligget og svømmet rundt, men nu er vi nok i den spæde opstigning. Jeg ved ikke, om jeg har fundet så mange, eller om jeg er blevet fundet, men vi vil rigtig gerne finde flere, der vil være med, forklarer hun.

Der er lavet masse af badutspring og dukketeater i den lille gymnastiksal. Foto: Jacob Jepsen

 

Ud af ekkokammeret

Der er ingen tvivl om, at den første tid i foreningen har været en svær tid, fortæller Ida Tjalve.

– Vi har været lukningstruede. Under corona kunne vi ikke lave en skid, og vi havde ikke nogle indtægter. Vi affandt os måske lidt med, at det så blev pandemien, der skulle tage livet af os, men så var der alligevel lige skejser nok til at vi kunne komme ud på den anden side. Der har godt nok været mange benspænd, fortæller hun.

Hun ligger ikke søvnløs over foreningen, men hun ville ærgre sig gul og blå, hvis bygningerne skulle sælges, indrømmer hun.

– Det kan selvfølgelig stadig ske, men allerhelst vil vi gerne have, at det kan fungere for de lokale. At folk bruger lokalerne til alt fra yoga til konfirmationer.

For nu er det mest bestyrelsen og de aktive medlemmer, der bestemmer hvad der skal ske i lokalerne. Men de drømmer om at flere vil melde sig ind i foreningen og bruge lokalerne på endnu flere ting.

– Det her er jo en bygning, der kan rumme mange forskellige ting. Det gør ikke så meget, at man taber lidt maling, for rammerne er til for at blive brugt, fortæller hun.

I bestyrelsen drømmer de om at komme lidt mere ud af det kreative ekkokammer, for selvom det er hyggeligt at være i en gruppe, hvor man minder meget om hinanden, så har en flok 'kreahoveder' også af og til brug for lidt mere jordforbindelse.

– Jeg tror, det er bedst, hvis vi kan være en gruppe, der har valgt flere forskellige måder at leve vores liv på, så stedet kan rumme alle. Det allervigtigste for os er, at der er plads til alle, og at man kan få et frirum og plads til at slappe af.

 

 

Cirkusbygningen i Sandvig

Der er omkring 50 medlemmer af foreningen.

Alle kan melde sig ind for 100 kroner.

Omkring 20 mennesker har deres gang i huset – heriblandt en dansegruppe, der mødes hver 14. dag, og så er der tirsdagsmøder med vegansk aftensmad og et programpunkt, som kan være filmvisning, workshop, brætspil eller lignende.

Der er seks medlemmer af bestyrelsen.

44-årige Ida Tjalve er forperson. Hun kommer oprindeligt fra Vangede, er uddannet indenfor dukketeater og har boet på Bornholm siden 2013.