Google besøger Bornholm: Skal hjælpe ældre med at blive digitale

NOTITS | RØNNE | ABONNENT | 4. MAJ 2022 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | RØNNE | ABONNENT
4. MAJ 2022 • 19:00

Danskere er blandt de mest it-kyndige i EU, men coronakrisens digitalisering af samfundet risikerer at hægte de ældre generationer af. Faglige Seniorer og Google er derfor gået sammen om at lave en workshop på mandag i Rønne.

Workshoppen foregår hos Dansk Metal Bornholm i Rønne, og formålet er at klæde pensionister og efterlønnere på til at klare sig i en digitaliseret hverdag. Det omfatter blandt andet brugen af nye digitale værktøjer og informationssøgning på mere avanceret niveau - eksempelvis stemmesøgninger og såkaldt visuelle søgninger, hvor man søger alene ved at pege på objekter med telefonens kamera. 

– Vores medlemmer - og danske seniorer generelt - er faktisk ret langt fremme i skoene, når det gælder daglig brug af internettet og digitale værktøjer. Men udviklingen går meget hurtigt. Så vi oplever også, at der opstår situationer, hvor virkeligheden overhaler færdighederne, siger Susanne Fasting, der er digital konsulent i Faglige Seniorer.

– Derfor er der behov for at holde sig skarp på nye digitale værktøjer, siger hun.

Udviklingen åbner for nye muligheder

En undersøgelse blandt medlemmer i Faglige Seniorer afslører, at 53 procent af de små 6.000 adspurgte vurderer deres teknologiske færdigheder som gode eller meget gode i forhold til den almene dansker.

Men samtidig tegner et nyligt forskningsprojekt fra Mandag Morgen konturerne af et digitalt A- og B-hold i Danmark – og her er den ældre del af befolkningen i stor risiko for at ende på B-holdet. 

På mandagens workshop bliver seniorerne blandt andet trænet i såkaldt visuelle søgninger, hvor man peger telefonen i retning af konkrete ting og får svar direkte. Det kunne være dyr, blade, bygninger, kunstværker, udenlandske menukort eller et væld af andre ting. Uanset alder er det vigtigt at holde sig nysgerrig på nye teknologiske muligheder, mener kommunikationschef for Google i Danmark, Jesper Vangkilde.

– Teknologi rummer potentialet til at løse og afhjælpe mange hverdagsproblemer. Og de teknologiske værktøjer bliver konstant flere og bedre. For bare få år siden kunne vi kun søge information med hjælp af tekst, og i dag er vi ved at få øjnene op for de muligheder, der ligger i at søge via stemmen og i omgivelserne omkring os. Det kan være til at gøre hverdagen nemmere, eksempelvis for seniorer, siger Jesper Vangkilde.

Sideløbende med kurserne, som foruden Rønne har været afholdt i Hillerød, Odense og Aalborg, lægges et onlinekursus ud til Faglige Seniorers medlemmer, så de får mulighed for løbende at træne de digitale kompetencer.