Friskoler står til at miste tilskudsordning igen: 'Det har vi taget højde for'

NYHED | ABONNENT | 6. APR 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. APR 2022 • 15:30

Pengene har været væk før, så det bliver modtaget med en vis ro, at børne- og skoleudvalget lægger op til at spare en tilskudsordning til frie grundskoler væk.

 

Står det til børne- og skoleudvalget skal de frie grundskoler på Bornholm ikke modtage tilskud til støttekrævende elever i den tid, eleverne er i SFO. Det er en af udvalgets anbefalinger til kommunalbestyrelsen for at få en bedre driftsbalance. Hvis kommunalbestyrelsen følger anbefalingen, vil det være anden gang på kort tid, at skolerne ser tilskudsordningen forsvinde. Den blev således også sparet væk i det budgetforlig, Socialdemokratiet og Venstre indgik inden kommunalvalget sidste år.

Måske er det årsagen til, at skoleledere på nogle af de berørte skoler modtager nyheden med en vis ro. Fra Friskolen Østerlars, Davidskolen i Aakirkeby og Rønne Privatskole lyder det samstemmende, at det ikke vil få nogen konsekvenser, hvis pengene alligevel ender med at blive sparet væk.

– Vi har i den sidste tid haft det sådan, at vi ikke budgetterede med de penge, siger skoleleder Jørgen Kjøller-Petersen på Davidskolen.

Det skyldes, at besparelsen som nævnt indgik i budgetforliget mellem Socialdemokratiet og Venstre. Efter nytår droppede det nye flertal besparelsen, men nu anbefaler børne- og skoleudvalget altså, at tilskudsordningen ryger alligevel.

– Det har vi taget højde for, men det havde været dejligt at få pengene, og det er dejligt, hvis vi får dem, men det er der ikke meget, der tyder på, siger Jørgen Kjøller-Petersen.

Frustrerende elastikpolitik

Hans kollega Kira Lintrup Jensen på Friskolen Østerlars fortæller, at man aktuelt ikke har nogen støttekrævende børn i SFO'en. Derfor vil det ikke få nogen konsekvenser for skolen, hvis tilskudsordningen forsvinder.

– I mine ni år som leder har vi kun modtaget det tilskud i et år, så det er ikke et tilskud, vi plejer at bruge ret meget. Vi har ikke nogen børn i SFO'en, der boner så meget ud, at vi ikke selv kan håndtere det, siger Kira Lintrup Jensen.

Alligevel synes hun, at det er noget møg, at de 400.000 kroner ser ud til at forsvinde igen.

– Der er helt sikkert nogle børn, der ville have brug for den guidning, det er, når det er støtte i SFO'en. Det er frustrerende, at de bliver ved med at lave den her elastikpolitik, men vi er så vant til, at vi ikke får det, at vi ikke indregner det. Vi finder interne løsninger, siger Friskolen Østerlars' skoleleder.

Heller ikke på Rønne Privatskole vil det have den store betydning, hvis tilskudsordningen forsvinder. Det siger skoleleder Jesper Jørgensen. Det kan det få, hvis skolen får elever, der har brug for støtte i SFO'en, men ikke p.t. Samtidig siger han, at det ikke er nogen stor pris for skolen at betale, hvis det kan være med til at få økonomien til at gå op i kommunen.

– Jeg har stor forståelse for, at der er tryk på økonomien på børne- og skoleområdet på Bornholm. Selvfølgelig vil vi gerne have de penge, hvis der kommet noget, men det er ikke det, der rykker så meget for os. Måske fordi vi er en relativt stor skole, som har lidt flere midler at rykke rundt på. Og det er forholdsvis få penge, siger Jesper Jørgensen.

Samme serviceniveau

Ifølge forperson Morten Riis (EL) i børne- og skoleudvalget er valget faldet på denne besparelse, fordi den har den mindste sociale slagside

– Det ville være rart at have midlerne, og vi har også forsøgt at beholde dem, men det er en af de ting, vi har fundet os nødsaget til at pege på for at bidrage bare en lille smule til en bedre driftsbalance, siger han.

Han tilføjer, at man tidligere har fjernet samme typer midler på folkeskoleområdet.

– Det er måske også lidt i det lys, at det her forslag har fundet vej til sparekataloget. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi har fjernet det i det kommunale, men så virker det lidt ekstra fortsat at tilbyde det i det private. Så jeg tror, det er sammenholdt med det, at man ligesom siger, at nu har vi fjernet det i vores egne skoler, så nu kan vi rimeligvis godt kræve, at det er samme serviceniveau i de private, lyder det fra Morten Riis.

 

 

Fakta

Sådan er besparelsen beskrevet i budgetforliget mellem Socialdemokratiet og Venstre i 2021:

"De frie grundskoler kan i dag søge om støtte til SFO tiden til støttekrævende elever. Forslaget går ud på at nedlægge denne pulje.

Da man lagde alle midler til støtte ud på skolerne, beholdt man centralt en lille pulje til at kunne give elever på frie grundskoler støtte i SFO, da man også kunne det tidligere fra den fælles pulje til både folkeskoler og privatskoler. I praksis er det PPR's opfattelse, at folkeskolerne ikke længere bruger nogle af de udlagte midler til støtte i SFO, og eleverne på de frie grundskoler har derfor nu et tilbud som folkeskolerne ikke længere har."