Første gang syntes Stine, det var flovt – nu tager hun glad imod overskudsmad

Første gang syntes Stine, det var flovt – nu tager hun glad imod overskudsmad
Stine Jensen (tv) er glad for muligheden for at hente gratis mad hos Kasper Thorskov (med datteren Therese) og Anders Hansen fra Rønne Vineyard. Foto: Holger Larsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 14. APR 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
14. APR 2022 • 15:30

Familierne stod i kø, da Rønne Vineyard og Stop Madspild uddelte overskudsmad fra butikkerne.

Bordene var skærtorsdag klokken 10 fyldt med kasser, som bugnede med mælk, brød, frugt og grønt samt andre gode ting. Men allerede efter godt en time var kasserne stort set tømt, da Rønne Vineyard og Stop Madspild inviterede til gratis maduddeling af overskudsvarer fra butikkerne.

Køen var lang, da man åbnede, og da man efter en god times tid var kommet igennem køen uden for i Store Torvegade i Rønne, havde 179 familier været igennem Baghuset (Rønne Vineyard). Her fik hver familie lov til at fylde en bærepose med madvarer.

En af dem, der mødte op, var Stine Jensen fra Svaneke:

– Vi har elvarme, og vi har fået et par heftige varmeregninger. 7.000 kroner i januar og nu 6.000 kroner. Vi er nødt til at benytte os af muligheder som denne for at kunne klare os. Jeg kommer også i Stop Madspild i Nexø, og det er supergodt.

Stine Jensen, der bor i en husstand med to personer og fire katte, fortæller, at hun også før de høje varmeregninger hentede gratis mad hos Stop Madspild.

– Jeg syntes, at det var flovt den første gang. Men sådan har jeg det ikke længere. Det er jo mad, der ellers ville være blevet smidt ud, siger hun.

Flygtninge fra Ukraine

Kasper Thorskov, der er med i Rønne Vineyards lederteam, glæder sig over at kunne være med til at hjælpe så mange mennesker, og han fortæller, at der denne gang også er mange flygtninge fra Ukraine i køen.

Sådan så der ud hos Rønne Vineyard, inden man torsdag formiddag åbnede for uddelingen af gratis mad. Ud over de varer, som stod inde, var der også en lille afdeling med madvarer ude i gården. Foto: Kasper Thorskov

– Formålet er ikke bare at dele ud, men at ramme der, hvor behovet et størst. For os som kirke er det naturligt at invitere folk ind og dele ud – og specielt i påsken giver det perfekt mening, siger Kasper Thorskov.

Rønne Vineyard, som er en frikirke, har normalt et samarbejde med Blå Kors og Lidl. Men denne gang samarbejder man også med Stop Madspild, således at der er overskudsmad fra 10 butikker:

– Vi har fået lidt færre varer end ventet, men det er jo, fordi butikkerne er gode til at undgå spild, og vi er bare taknemmelige for alt, hvad vi får lov til at give videre, siger Kasper Thorskov.

– Det er første gang, at vi har samarbejde med Stop Madspild. Men da vi har mange af de samme frivillige, er det oplagt, at vi kan gøre det sammen – og vi har bedre plads her hos os, tilføjer Kasper Thorskov, der også kunne fortælle, at der ved 12.30-tiden kom friske forsyninger fra butikkerne, så det kunne blive en god påske for endnu flere trængte familier.

Da uddelingen er slut, kan arrangørerne oplyse, at 212 familier har hentet mad.