Fantastisk - besterforældre reder børnenes madskoler fra coronalukning

Fantastisk - besterforældre reder børnenes madskoler fra coronalukning
140 bornholmske børn kommer denne sommer på madskole. Men der kunne have været mange flere, hvis der havde været frivillige nok, fortæller Sussie Holmtoft, der står for arrangementet. Pressefoto
NYHED | ABONNENT | 28. JUN 2022 • 08:45

Årets madskoler, der igen i år lærer de bornholmske børn at tage grydeskeen i egen hånd, er totalt udsolgt, og mange børn er på venteliste. Men faktisk var det tæt på en aflysning, da tre instruktører to dage inden starten meldte sig syge med corona. Heldigvis trådte bedsteforældrene til, fortæller Sussie Holmtoft, der er primus motor for arrangementet.

 

I denne uge starter årets madskoler, hvor masser af bornholmske børn i fem dage får prøvet kræfter med at hakke, stege og bage. Og med otte totalt bookede skoler rundt omkring i de bornholmske skolekøkkener kan sidste øjebliks-sygemeldinger være katastrofal for afviklingen.

Sussie Holmtoft, der er udviklingskonsulent i Landbrugets Børneorganisation og ansvarlig for madskolerne, blev lørdag ringet op af tre af de frivillige med en sygemelding.

– Pludselig ringede tre instruktører og sagde, at de ikke kom. Enten fordi de havde fået corona eller noget, der minder om. Men så ser vi bare Bornholm stå sammen. Det er bedsteforældrene, der bare kaster sig ud i det. Og det er fantastisk, at der var nogle, der kunne træde til med kort varsel.

Mange børn på venteliste

Skolerne er i år totalt udsolgt, og det er mangel på frivillige, der gør, at der ikke er plads til alle, siger Sussie Holmtoft.

– Vi har fuldstændig udsolgt. Som i alle andre frivillige institutioner, så har det været mega svært at finde frivillige, og alligevel kan vi mønstre otte madskoler. Det er jeg meget meget taknemmelig for.

Hun kunne dog sagtens have brugt flere frivillige. Og det havde betydet en stor forskel for mange børn, forklarer hun.

– Vi har 140 børn på madskolerne i år, men jeg kunne godt have haft fem skoler mere. Børnene står i kø. Alene på Søndermarksskolen i denne uge har jeg en venteliste på 16 børn. Det vil sige, jeg kunne lave en hel madskole mere. Og vi har ventelister til alle vores skoler.

På madskolerne møder børnene fra klokken halv ni til klokken tre fra mandag til fredag, og årets tema er mormormad anno 2020.

– Så det er tarteletter og hønsekødssuppe og mormorboller med rosiner og kardemomme. Alt det gode som mormor laver. Så ikke så meget smør og piskefløde, men superlækker mad alligevel, lover Sussie Holmtoft.