Efter uro: Ny leder er blevet fastansat

Efter uro: Ny leder er blevet fastansat
Claus Larsen-jensen er udover at være efterskoleforstander også med i kommunalbestyrelsen for socialdemokratiet i Bornholms Regionskommune. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 11. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
11. JAN 2023 • 05:30

Han blev ansat, mens han sad i en flyvemaskine på vej til Stockholm, og nu er Claus Larsen-Jensen i gang med sin anden måned som forstander på Bornholms Efterskole.

 

– Det går rigtig fint. Der er en god stemning, og folk er med, lægger Claus Larsen-Jensen ud, da Tidende ringer en januardag for at høre, hvordan tingene står til på efterskolen, der i efteråret skiftede forstander næsten lige så ofte, som efterskoleelever skifter tøj.

Det er selvfølgelig en mild overdrivelse, men med tre forskellige forstandere noteret på skolens hjemmeside indenfor et par måneder, bød efteråret på en lille streg i regningen hos efterskolen, der ellers har været i fremgang de seneste par år.

Den nye forstander er dog kommet for at blive – og den midlertidige ansættelse, der på et tidspunkt var på tale, er blevet til en fastansættelse uden bagkant.

– Fokus er i første omgang at få det ledelsesmæssige overblik. Jeg har jo fulgt med, også dengang det hed Blykobbe Efterskole, og jeg kender efterskolen og efterskoleverdenen rigtig godt, fortæller Claus Larsen-Jensen, som i starten af december sidste år for første gang trådte ind i personalegruppen på efterskolen i Blykobbe Plantage.

– Jeg synes, at vi har fået udstukket en retning i forhold til det uddannelsesmæssige indhold og rekrutteringen til næste år, hvor vi satser på at have endnu flere elever, end vi har i år, fortæller han.

For ham er det vigtigt, at personalegruppen er involveret i, hvor efterskolen er på vej hen, og han ønsker især at optone liniefagene erhverv og gastro, som han mener sagtens kan få et større fokus.

– Vi vil rigtig gerne se nogle af de elever, vi har haft igennem de linjer, tage en erhvervsuddannelse efterfølgende.

Vigtigt med fælles vision

Claus Larsen-Jensen blev tilbudt jobbet som forstander i kølvandet på en meget kort ansættelse af Linda Matzen. Inden da havde Bornholms Efterskole i nogle år delt forstander Finn Pedersen med Bindernæs Efterskole.

De hurtige forstanderskift har dog ikke fået lov til at fylde meget hos den nuværende forstander, som har valgt at parkere det og arbejde fremad.

– Jeg sad i en flyvemaskine, der var to timer forsinket på vej til Stockholm, da jeg blev ringet op og spurgt, om jeg ville påtage mig opgaven som forstander, og det sagde jeg ja til, for jeg var lige stoppet på et andet fuldtidsjob, fortæller han.

Han mener, at den korte ansættelse har været et lille bump på vejen, som har krævet, at man satte farten ned og kørte forsigtigt over. Men den slags bump har alle arbejdspladser, og både han og staben på efterskolen vil derfor kigge fremad.

– Jeg tror, folk har parkeret det, og det virker som om, folk er meget glade for, at jeg er kommet. Jeg vil lede på tillid og ikke på kontrol, fortæller han.

Det er nemlig vigtigt for ham, at de mennesker, der skal udføre arbejdet, også er med til at prioritere økonomien til det.

– Jeg plejer at sige, at vi jo altid kan lave en liste til julemanden alle sammen, men jo mere folk faktisk er involverede i at prioritere pengene og finde ud af, hvordan vi lige gør tingene, jo mere kan vi arbejde sammen som et hold, fortæller han.

– Vi er sinddsygt afhængige af hinanden, og derfor synes jeg, at det er vigtigt med en demokratisk ledelse, hvor vi har en dialog om, hvor vi skal hen og en fælles vision. Men selvfølgelig er der altid krøller, og folk kan være utilfredse med noget, men det er et vilkår i mange virksomheder.

Vil tættere på 100

Claus Larsen-Jensen mener derfor, at det er gavnligt for alle at kigge fremad og fokusere på, hvad der er muligt, og det er blandt andet at få flere elever indkvarteret på efterskolen.

– I år har vi omkring 70 elever, men vi vil gerne tættere på de 100, fortæller han.

Lige nu er der omkring 35 elever tilmeldt det kommende skoleår, men med flere måneder til tilmeldingsfristen er han fortsat fortrøstningsfuld.

Han mener, at efterskolen har meget at byde på. Men nogle gange bliver der en psykologisk afstandsmæssig barriere, fordi man skal med en færge. Det er dog blevet bedre med Bornholms tiltrækningskraft over de seneste år, mener han.

– Både Folkemødet og mange andre ting har været med til at give Bornholm en anden status, og så er der jo en helt unik natur til vores adventurelinje, så vi tror på, at det kan lade sig gøre.