Caroline fra Gudhjem har millioner af læsere verden over

Caroline fra Gudhjem har millioner af læsere verden over
Selv med en vidunderlig og hjælpsom mand kan nætterne med et spædbarn være lidt af en emotionel rutschebane. Fra stor kærlighed til bekymringer, frustration, grotesk træthed og så tilbage til intens kærlighed igen på få minutter. Det er nogle af de refleksioner Caroline Olling Andersen har delt med millioner af kvinder verden over. Foto: Anette Vestergaard
DELUXE | GUDHJEM | ABONNENT | 24. JUL 2022 • 05:30
DELUXE | GUDHJEM | ABONNENT
24. JUL 2022 • 05:30

The Mommy Poet bor i Gudhjem og har millioner af læsere verden over. Kvinden bag facebooksiden hedder Caroline Olling Andersen, og hendes humoristiske digte får mødre i alle verdensdele til at have det meget bedre med sig selv.

Caroline Olling Andersen, 32-årig psykolog, flyttede til Bornholm i 2020 sammen med sin mand og arbejder for en organisation i København fra hjemmet i Gudhjem. Parrets to børn går i institution 100 meter nede ad vejen, og på den måde bidrager Caroline og hendes mand til at holde børnetallet oppe i Gudhjem - noget der ligger mange på sinde i den lille by med 750 indbyggere.

Og det er sådan set det. En glad tilflytterhistorie med Bornholm og det kærlighedsfyldte, men til tider udmattende liv med babyer små børn i huset som omdrejningspunkt.

Det eneste, der adskiller Caroline fra andre hjemmearbejdende mødre med små børn er, at Caroline har tusindvis af følgere på facebook og millioner af læsere verden over. Caroline Olling Andersen er med facebooksiden The Mommy Poet gået hen og blevet en slags mommy-influencer-forfatter – uden at det nogensinde har været planen.

Historien om, hvordan det kunne ske, er vild.

Min mand lå bare og snorksov

Det startede for tre år siden med en urolig baby og en mor i søvnunderskud.

– Eva var tre måneder, og jeg havde haft en lang nat med hende. Hun vågnede hele tiden, jeg skiftede flere bleer og fik gylp i håret, skiftede mit tøj og så hendes tøj og gik og gik med hende i armene for at få hende til at sove igen - det hele føltes helt forfærdeligt, og jeg var så utroligt udmattet. Og mens alt dette skete, lå min mand ved siden af mig og snorksov, fortæller Caroline Olling Andersen.

Carolines mand er skolelærer og skulle tidligt op på arbejde. Hun var hjemme på barsel med parrets første barn.

– Så det var ikke meningen, han skulle stå op. Vi havde en klar aftale om, at jeg tog nætterne, så han var frisk til arbejde. Men lige der var jeg bare sådan - uurrhh fucking lortemand!!!

Jeg tror, at grunden til
at lige præcis det digt gik så viralt er,
at jeg med humor fik sat ord på en meget unik følelse,
som de fleste mødre kan nikke genkendende til

Det ser jo ikke pænt ud på tryk, men når man sidder overfor Caroline forstår man med det samme, at udmeldingen hverken bunder i frådende feminisme eller en personlighedsforstyrrelse. Det er såmænd bare en genkaldelse af den desperate sindstilstand, alle mødre genkender. Grædende babyer og manglende nattesøvn kan presse selv den største stoiker ud på kanten.

Den nat, klokken fire om morgenen i Dubai, kom digtet til Caroline: "Daddy Asleep".

– Det var næsten, som om digtet havde ligget og ulmet inden i mig, for det fløj ud af mine fingre og ned på min telefons notesbog. Klokken fem var det stort set færdigt. Om morgenen læste jeg det op for Paul og hans mor, som var på besøg, og de skreg begge to af grin. Jeg fik lov til at ligge det på Facebook, og så sagde det bare phuuw!

Dagen efter åbnede Caroline en ny Facebookside, The Mommy Poet, og følgerne strømmede til. Caroline Olling Andersen har skrevet hele sit liv, men den overvældende anerkendelse fra kvinder over hele verden gav hende mod på at fortsætte med at skrive digte om livet som mor.

Caroline Olling Andersen og hendes familie har lejet forældrenes hus i Gudhjem - og Caroline håber, at de kan blive. – Det kræver at min mand får et arbejde. Han er læreruddannet, men i øjeblikket arbejder han som gartner, siger den 32-årige tilflytter. Foto: Anette Vestergaard

Vi skal ud i verden

Carolines forældre er forretningsfolk og har haft hele verden som deres arbejdsplads, indtil de for et par år siden slog sig ned i Melsted. Caroline og hendes bror boede som børn fire år i Surabaya og Shanghai. Da familien kom hjem fra Kina i 2001, startede de to på Herlufsholm skole. Først på dagskole og siden på gymnasiet, som kostelever.

Efter gymnasiet besluttede Caroline, at hun ville læse psykologi i udlandet. Valget faldt på Plymouth i det sydøstlige England. Og det var efter tre år her, at hun med et bachelorbevis i lommen flyttede til London og fik job, først på en restaurant og siden som PMO – på dansk projekt manager assistent – i bankverdenen.

I London mødte hun sin nuværende mand Paul, som dengang var lærerstuderende.

Paul er fra Irland og gjorde relativt hurtigt Caroline opmærksom på, at han ikke ville blive i London, når han var færdig med sine studier. Hvis de skulle have en fremtid sammen, så skulle hun være med på at rejse videre ud i verden. Det var hun.

Det hele eksploderede bare

To år senere flyttede parret til Dubai, hvor Paul havde fået job som lærer på en international skole. Og det var her, Caroline i 2019 lå vågen det meste af en lang nat med en relativt nyfødt datter, der ikke ville sove – og skrev et digt, som siden er blevet oversat til blandt andet tysk, spansk og polsk, som er blevet læst højt i et amerikansk morgenshow, og som har ført til, at hun i dag har 46.000 følgere på Facebook.

Daddy Asleep-digtet gik med Caroline's ord 'megaviralt'.

– Det eksploderede bare. Min mødregruppe i Dubai begyndte at dele løs, og så voksede det bare, til det var delt 15.000 gange verden rundt med 19.000 kommentarer. Jeg tror, at grunden til at lige præcis det digt gik så viralt er, at jeg med humor fik sat ord på en meget unik følelse, som de fleste mødre kan nikke genkendende til, siger Caroline Olling Andersen.

Selv med en vidunderlig og hjælpsom mand, kan nætterne med et spædbarn være lidt af en emotionel rutschebane. På et øjeblik kan man mærke den største kærlighed, så en masse bekymringer, så den største frustration og så en grotesk træthed og så tilbage til intens kærlighed.

Men sjovt nok blev det også lige præcis de nætter, der ledte til The Mommy Poets helt store gennembrud.

Caroline Olling Andersen og datteren Clara. Det er relationen til den lille datter, der i 2021 inspirerede Caroline til digtet Baby's Perspective, som i dag er læst af millioner af mødre verden over. Foto: Hanne Olling Andersen

Mor set gennem babys øjne

Caroline var på barsel med sit andet barn, Clara, da hun sidste år satte sig ned for at forsøge at skrive et digt om en mor, set gennem en fem måneder gammel babys øjne.

– Jeg var inspireret af den måde, min datter kiggede på mig, hver gang hun så mig. Hendes blik var fyldt med så meget kærlighed, og så tænkte jeg, 'hvis jeg dog bare kunne se mig selv fra hendes perspektiv, så ville jeg nok ikke være så barsk ved mig selv'.

Som mor kan man let blive opslugt af morskyld over alle de ting, man gør og ikke gør. Men fra ens barns synspunkt er man det mest perfekte i hele verden, siger Caroline Olling Andersen.

Hun skrev oprindeligt digtet på dansk til sin danske mødregruppe i Gudhjem.

– Det var faktisk første gang, jeg havde skrevet et dansk digt. Efter en overvældende positiv respons fra mødregruppen, oversatte jeg det til engelsk en eftermiddag i H&M i Rønne, mens min datter sov og min mand prøvede tøj. Så snart jeg lagde det op, gik mine notifikationer helt amok, og jeg kunne se, hvordan opslaget spredte sig fra Danmark til Amerika, og så England, Australien, Indien, Filippinerne, indtil jeg ikke længere kunne følge med.

Reaktionen var enorm. Fra kommentarerne på facebook ved Caroline Olling Andersen, at der er mødre, der har printet Baby Perspective ud og hængt det op, for at gøre de svære nætter lettere. Det er blevet givet i gave til nybagte mødre, og digtet er endda blevet brugt som materiale i fødselsforberedelsekurser i Australien.

– Det er en helt vild følelse at se, at ens ord kan skabe så meget glæde og gavn – og tårer – i hele verden, siger Caroline Olling Andersen.

Digtet om mor, set gennem babys øjne, er i dag delt 128.000 gange og læst af over 13 millioner mennesker.

En gave til mine døtre

Den overvældende interesse for The Mommy Poet har i sagens natur sat nogle tanker i gang.

– Jeg har overvejet at skrive en bog, men indtil videre har jeg bare lyst til at skrive flere digte til The Mommy Poet. Jeg er så utrolig stolt over, hvad The Mommy Poet er blevet til. Jeg tror også, at mine døtre vil få stor glæde af at se deres barndom gennem deres mors perspektiv en dag.

Caroline Olling Andersen er ikke bange for at løbe tør for emner.

– Der sker hele tiden noget nyt, og hver eneste fase i deres liv giver anledning til nye refleksioner og tankestrømme. Senest er pigerne virkelig begyndt at finde glæde i hinanden, og hver eneste dag oplever jeg smukke øjeblikke, som jeg får lyst til at skrive om.


Dubai-fødsel versus bornholmsk fødsel

Caroline fødte sit første barn på et privathospital i Dubai, og sit andet på et lille provinshospital på Bornholm. De to oplevelser er nærmest usammenlignelige, siger hun.

Fødselsforberedelsen i Dubai begrænsede sig til et kursus i´hypnobirthing'.

– Jeg havde en idé om, at jeg kunne trække vejret gennem smerten. Så da veerne begyndte at komme, trak jeg vejret sådan, som jeg havde lært på kurset, men blev alligevel overvældet over, hvor ondt det gjorde. Jeg regnede med, at jeg var langt henne, så jeg sagde til Paul: Jeg tror, jeg er klar til at tage afsted. Da jeg kom ind på hospitalet, havde jeg kun åbnet mig to centimeter, og det gjorde ret ondt. Og så sagde lægen: Caroline, lad være med at være en martyr. Det her er kun toppen af isbjerget. Tag nu bare imod en epidural.

Caroline glemmer aldrig Doctor Elsa.

– Hun sørgede for, at jeg fik fuld epidural, så jeg mærkede ikke en dyt. Vi hev babyen ud sammen, mig og Paul, og vi stoppede også lidt undervejs, fordi Elsa syntes vi skulle style Evas lange mørke hår i sådan en lille punkfrisure. Og jeg var så bedøvet, at jeg bare syntes, det var hyggeligt, og vi grinede, og jeg kunne overhovedet ikke mærke noget.

Hele fødslen tog ti minutter.

Caroline og hendes familie flyttede til Bornholm i august 2020 og skulle føde sit andet barn i november. Det blev en helt anden oplevelse.

– Jeg sagde til jordemoderen ude på hospitalet, at jeg gerne ville have en epidural igen, og det var slet ikke noget problem, fortæller Caroline.

Det viste sig imidlertid, at en dansk epidural er cirka halvt så effektiv som en Dubai-epidural.

– I sidste ende gik fødslen for hurtigt til, at jeg overhovedet kunne nå at få en epidural, og jeg måtte overleve med lattergas som mit eneste hjælpemiddel. Men det var en fantastisk oplevelse, fordi personalet var utrolig støttende og omsorgsfulde, de heppede mig simpelthen igennem fødslen, det var et ægte sisterhood. Jeg følte mig som en superhelt. Af de to fødselsoplevelser var Bornholm helt klart den bedste, siger Caroline.

 


Daddy's asleep


I love your daddy, I really do,

After all, without daddy, I wouldn’t have you.

But from midnight till sunrise, it’s just you and I.

And as each hour passes, I’m not gonna lie:

Mommy’s love slowly fades, becomes angry and weak,

Because no matter what, your dad is f***ing asleep!

 

It all starts out lovely. We kiss each other goodnight.

We look lovingly down at you dear, such a beautiful sight.

An hour later, mommy wakes with a start.

You’re twisting and turning, you’re starting to fart.

You’re gesturing for food. Mommy is there

with a bottle or breast

Daddy is snoring away, the way he knows best.

 

Mommy burps you, and holds you and rocks you with care.

You spew foul smelling yogurt on mommy’s freshly washed hair.

As mommy changes her shirt, and mops vomit off the floor.

Your daddy farts, rolls over and continues to snore.

Mommy’s maternal alarm goes off, it’s not even three!

You’re stirring again, you’re hungry and staring at me!

“I think she is hungry” your daddy offers, pulls duvet over his head,

Mommy sends him a death stare and rolls out of bed.

 

Mommy comes back, tired and drained and what is this I see?

Your daddy has taken over my side, doesn’t give a f*** about me!

Mommy kicks him and pushes him angrily away.

“What’s up love?” He moans in a lovingly way.

Your daddy has no clue he is under attack.

He wraps his arms around me and kisses my back.

And just as my love for daddy is back on the rise,

You start to coo in your crib and open your eyes.

 

And daddy gently nudges me to attend to your need.

I give him the finger as I prepare for a feed.

But as the sun starts rising, the slate is wiped clear.

I’m back to full love for your daddy and for you my dear.

I forget that daddy sleeps while you cry and you poo.

It’s back to kissing and hugging and doting on you.

Soon you’ll grow up and be daddy’s little girl.

You’ll not remember me cleaning up shit and vomit hurl.

Whilst you sit on his lap and he sings you a song,

You’ll love him and think daddy could do nothing wrong.

 

But my sweet love, here is a poem for you to keep,

So you know that all those long nights, dad was f***ing asleep!

 

Copyright: Caroline Olling Andersen