Bornholm går fri af ny gymnasieaftale

Bornholm går fri af ny gymnasieaftale
Der er lavet en ny model for, hvordan gymnasieelever fordeles blandt landets gymnasier. Men skal man starte i gymnasiet, behøver man ikke frygte at blive sendt på et gymnasium ovre. Arkivfoto: Martin Gangelhoff
NYHED | ABONNENT | 17. MAJ 2022 • 10:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. MAJ 2022 • 10:30

Gymnasiet på Bornholm bliver ikke påvirket af en politisk aftale på Christiansborg, der har til hensigt at blande landets gymnasieelever mere, end tilfældet er i dag.


Unge bornholmere, der vil gå på gymnasiet, bliver ikke påvirket af en Christiansborg-aftale om elevfordeling blandt landets gymnasier. Andre steder i landet kan det efter aftalen ske, at unge ikke kommer ind på det gymnasium, de ønsker. Det sker for at bremse polarisering og parallelsamfund og for at hjælpe gymnasier i yderområder.

STX på Campus Bornholm kommer efter aftalen ikke til at afgive elever til andre gymnasier – men gymnasiet kommer heller ikke til at modtage unge ovre fra. Det fortæller uddannelsesleder på STX, Klaus Kristiansen.

– Aftalen får ikke konsekvenser på Bornholm. Der har altid været en elevfordeling, men vi har aldrig haft noget at gøre med den, og vi kommer heller ikke til at have noget at gøre med den nye elevfordeling, fortæller Klaus Kristiansen.

Adresse på Bornholm

Så længe fremtidige gymnasieelever har adresse på Bornholm, kan de være sikre på at blive optaget på gymnasiet her.

– Vil man gerne gå i gymnasiet på Bornholm, skal man have adresse herovre. Så er der ikke noget problem, fordi så er vi det gymnasium, der er tættest på, siger Klaus Kristiansen.

Han kan kun komme i tanke om et eksempel på en gymnasieelev, som ville gå på gymnasiet på Bornholm, men som ikke blev optaget her.

– Vi har et enkelt eksempel på en, som pt. bor ovre i Vanløse, og som søgte ind hos os med henblik på at flytte herover til noget familie, men som i første omgang ikke blev tildelt os på grund af adressen. Men det fik vi løst, fortæller Klaus Kristiansen.

Den nye model for elevfordeling på de gymnasiale uddannelser blev vedtaget i juni 2021 af et bredt flertal på Christiansborg, bestående af regeringen (Socialdemokratiet), DF, SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. De seneste uger har Radikale og DF imidlertid sået tvivl om, hvorvidt de alligevel ønsker at være en del af aftalen, som den ser ud nu.