Så mange bornholmske børn fik hjælp til en bedre skolestart

Så mange bornholmske børn fik hjælp til en bedre skolestart
3.000 kroner kan gøre underværker, når man skal begynde i skole. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 12. AUG 2022 • 05:30

Et gavekort på 3.000 kroner kan betyde alverden for en familie, som skal sende at barn i skole for første gang. Og en tryg skolestart kan betyde langt bedre vilkår for børnene senere i livet.

Skoletaske, penalhus, madkasse, regntøj, gummistøvler, idrætstøj ...

Listen er lang over det. der skal til, når forældre første gang skal sende deres børn i skole.

Mandag fortalte et forældrepar til Tidende, at en skoletaske med penalhus sagtens kan koste 1.000 kroner, hvilket de var blevet overraskede over.

En stram økonomi
bør ikke stå i vejen
for børns glæde
ved at gå i skole

Den store udskrivning kan være en tung post i budgettet, og det gælder naturligvis især gruppen af borgere, som er på overførselsindkomst. Men heldigvis er der hjælp at hente for flere af dem. For organisationen Dansk Folkehjælp startede i 2020 initiativet med skolestarthjælp, hvor familier kan få en økonomisk håndsrækning, inden poderne skal starte i skole.

Organisationen fik første år på landsplan 1.275 ansøgninger, hvoraf der kun var økonomi til at uddele hjælp til 500 familier. Men på trods af en stigning i ansøgertallet til 1.571 sidste år, og 2.257 i år, har alle ansøgere modtaget hjælp de seneste to år.

På Bornholm har 16 familier søgt og fået skolestart-hjælp og det, at kunne trives i skolen, er en afgørende faktor for at nedbryde en negativ social arv, fortæller generalsekretær hos Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem.

– En stram økonomi bør ikke stå i vejen for børns glæde ved at gå i skole, deres mulighed for at etablere venskaber og for senere hen at kunne skabe de bedste vilkår i livet for sig selv. Uvisheden om, hvorvidt man kan give sit barn den skolestart, det fortjener, kan tage hårdt på både forældre og børn, udtaler han.

Værdi: 3.000 kroner

Skolestarthjælp er et tiltag der gør, at forældre kan få et fast beløb til hjælp til indkøb af alle de nødvendige ting, der står på listen, når et barn skal starte i skole. I de første to år, initiativet kørte, bestod hjælpen af en fast pakke med blandt andet en skoletaske, et penalhus, en tablet samt gavekort til nyt tøj til første skoledag.

Arkivfoto: Aldona Pivoriene

Hvor værdien af pakken første år var på 1.500 kroner, steg den året efter til 2.000 kroner, og i år er hjælpen kommet op på 3.000 kroner.

Som noget nyt i år får børnene og deres forældre selv lov til at vælge, hvad de vil bruge pengene til. Det er en stor fordel, da familier har forskellige behov, mener organisationen.

På Bornholm får alle børn i skolen udleveret en tablet, og dermed er der ikke behov for at købe en til det nye skolebarn, men sådan er det ikke alle steder i landet.

Familierne modtager i år et digitalt gavekort, som skal bruges til de nødvendige ting, og hjælpen i år er blandt andet støttet af Egmont Fonden og Ole Kirk’s Fond, men også af butikskæder som Elgiganten, Rema 1000, Bog & Idé og H&M.

Det kan være svært at starte i skole

Egmont Fonden kortlagde i 2019, at 22 procent af de adspurgte børnehavebørn forventede, at det ville blive svært at starte i skole, og 30 procent af børnehaveklassebørnene angav, at det faktisk var svært at starte i skole.

Derudover angav hvert niende barn i børnehaveklassen og 1. klasse, at de trives dårligt i skolen.

Disse tal understøtter, at en god start på første skoleår kan være nøglen til en god skolegang, og uvisheden om man som forældre kan give sine børn den skolestart, der ifølge tallene kan hjælpe dem mange år fremover, viser hvor vigtig indsatsen fra Dansk Folkehjælp er, mener Klaus Nørlem. Og det, at flere og flere søger hjælp, viser at der er mange, der har behovet.

– Et stigende ansøgertal giver stof til eftertanke, og det understreger vigtigheden af skolestarthjælp, som netop afhjælper denne uvished. Interessen for initiativet viser, at uddannelse og skolegang er et område, som vi fra alle sider af samfundet er nødt til at prioritere højt, og vi glæder os over muligheden for at kunne hjælpe alle ansøgere med den hjælp, de har bedt om, siger generalsekretæren.

Årets gavekort er naturligvis uddelt, da alle børnene er begyndt i skole i denne uge, men organisationen bliver i øjeblikket kontaktet af mange forældre, som nu har hørt om initiativet, og som godt kunne bruge noget hjælp til deres børn.

– Vi åbner for ansøgninger igen næste år, hvor der kan søges skolestarthjælp fra 1. til 30. april, oplyser organisationen.

 

 

Hvem kan søge om hjælp?

For at komme i betragtning til hjælp gennem Dansk Folkehjælp er der flere kriterier der skal opfyldes:

Du skal være enlig forsørger, have hjemmeboende børn under 18 år og være på én af følgende overførselsindkomster:

• Kontanthjælp
• Ledighedsydelse
• Ressourceydelse
• Selvforsørgelse/Hjemrejseydelse
• Revalideringsydelse
• Sygedagpenge
• Førtidspension
• SU
• Uddannelseshjælp

Organisationen oplyser, at alle ansøgninger bliver verificeret af de sociale myndigheder i ansøgerens bopælskommune for at sikre, at det er dem, der trænger mest, der får hjælp.

 

Sådan startede det

Det hele startede med en arbejdsulykke i Cirkusbygningen i København i 1907, hvor flere arbejdere kom alvorligt til skade, og deres arbejdskolleger kunne kun se hjælpeløst til – ingen kunne hjælpe.

Denne ulykke blev den direkte årsag til, at malersvenden Frederik M. Nielsen tog initiativ til at stifte ”Arbejdernes Samaritter Forening”, som vi dag kender som Dansk Folkehjælp. Den stiftende generalforsamling blev afholdt den 31. juli 1907, og bestyrelsen bestod af to maskinarbejdere, en murer, to arbejdsmænd og en tandtekniker.

 

Lokale tal

16 familier har søgt og fået hjælp i år.
De fleste ansøgere er mellem 20 og 29 år gamle.
14 er kvinder, to er mænd.
Over 30 procent af ansøgerne siger, at deres børn bliver mobbet i skolen.
19 procent siger, at deres børn bliver holdt uden for i skolen.
25 procent mener, at deres børn bliver ekskluderet fra det sociale liv med venner.
Over halvdelen af ansøgerne siger, at deres børn må sige nej til sociale aktiviteter med andre børn på grund af økonomi.
44 procent planlægger at bruge under 1.000 kroner på deres barns skolestart

Tal fra folkehjaelp.dk